Uitnodiging: uitreiking provinciale trofee Beste Buurtinitiatief 2023




Komende zaterdag 20 januari is in elke provincie een Kern met Pit-dag. Op deze feestelijke bijeenkomst krijgen 10 tot 20 bewonersinitiatieven het podium, die in 1 jaar tijd een plan voor hun eigen buurt of wijk tot stand hebben gebracht. Eén van hen wint de trofee voor ‘het beste buurtinitiatief van de provincie’. De 12 winnaars gaan door naar de landelijke finale op het ‘We Doen het Samen Festival’, 13 april.

Ook gaan nieuwe initiatieven van start (zo’n 150 in het hele land), om hun droom voor de buurt in 2024 tot stand te brengen. Zij ontmoeten in hun provincie de Kern met Pit deelnemers van het afgelopen jaar.

De Kern met Pit-dag is een dag vol energie. Hier komen mensen samen die met elkaar de schouders ergens onder zetten. Zij presenteren zich, wisselen uit wat werkt en helpen elkaar verder. Er zijn veel mooie verhalen te vinden! We nodigen u graag uit om op deze feestelijke ochtend/middag de ‘krachtigste mensen van Nederland’ te ontmoeten.


Van buurt(moes)tuin tot wijkrestaurant

Alle projecten zijn initiatieven van bewoners die hun eigen buurt of wijk groener, gezonder, veiliger of gezelliger willen maken. Ze organiseren praktische oplossingen voor wat ze in hun eigen leefomgeving zien. Kern met Pit daagt ze uit om zichzelf een doel te stellen en dat binnen 1 jaar te halen. Samen met hun buurtgenoten kunnen ze daarna vieren dat het gelukt is.

Katalys organiseert (al 46 jaar) de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit. Door de jaren heen geeft het karakter van de projecten van Kern met Pit weer wat er speelt in onze maatschappij. Opvallend is dat veel initiatieven gericht zijn op ontmoeten, samenzijn, delen, bewegen en vergroenen. Veel bewonersinitiatieven hebben te maken met thema’s als armoede, energie, eenzaamheid, gezondheid en duurzaamheid. Denk aan repaircafés, pluk/moestuinen, kleding/voedselbanken, (kosteloze) speelplekken en samen eten in wijkrestaurants of -huiskamers.

Nieuwer Ouder