De oude en middeleeuwse stad Rhodos

 

 

De kosmopolitische stad Rhodos op het noordoostelijke puntje van het eiland Rhodos is een van de meest indrukwekkende steden van Griekenland, en misschien wel van Europa. De prachtige middeleeuwse oude binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en een bezoek hier is een must voor elke reiziger.

De oude stad Lindos is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland, een acropolis op een klif met de overblijfselen van een Dorische tempel in amfiprostijl die in de 6e eeuw werd herbouwd. v.Chr. De acropolis, waarvan de geplaveide terrassen en muren nu grotendeels in puin liggen, was ook de thuisbasis van de plaatselijke aanbidding van de godin Athena Lindia.

Op het eiland zijn nog een aantal andere verwoeste tempels en heiligdommen te vinden. Een tumultueuze geschiedenis kenmerkte veel van deze locaties, aangezien het eiland in de 3e en 2e eeuw vGT tussen verschillende concurrerende rijken passeerde.

In de 5e eeuw v.Chr. werd Rhodos onderdeel van de Delian League onder leiding van (en uiteindelijk gedomineerd door) Athene. De Rhodiërs waren echter niet bang om tegen Athene in opstand te komen - en ze slaagden erin om in 408 vGT hun eigen federale staat te vestigen aan de noordkant van het eiland. De nieuwe hoofdstad werd gesticht volgens het reguliere plan van de beroemde Griekse stedenbouwkundige Hippodamus, en al snel werd Rhodos beschouwd als de mooiste stad ter wereld, vol met grote openbare gebouwen en tempels.

Tijdens de Hellenistische periode (330–168 v.Chr.) Bloeide de economie van het eiland. Het was in deze tijd dat de inwoners van Rhodos een enorm standbeeld van Helios bouwden, beter bekend als de Kolossus van Rhodos, een gigantisch bronzen beeld dat 33 meter hoog was en wordt beschouwd als een van de zeven wereldwonderen. Het beeld viel echter om tijdens een aardbeving in 226/225 v.Chr. En het werd nooit meer opgericht.

De belangrijkste moderne industrie van Rhodos is toerisme en de drie luchthavens bedienen een groot aantal internationale vluchten. De centrale haven van Rhodos bedient zowel lijndiensten van/naar Turkije als cruiseschepen. De haven van Kolona, tegenover de centrale haven, bedient voornamelijk verkeer binnen de Dodekanesos en grotere jachten.

De beste tijden om Rhodos te bezoeken zijn de lente en de herfst, wanneer het weer mild maar niet heet is en er minder drukte is. Het eiland kan ook midden in de zomer worden gebruikt, maar de temperaturen zijn wat warmer en hotels zijn vaak volgeboekt.

Joodse gemeenschappen op Rhodos bestaan al sinds de 16e eeuw en de gemeenschap is tegenwoordig gecentreerd rond twee synagogen, Kahal Grande en Kahal Shalom. De stad heeft ook een orthodoxe kerk en een begraafplaats. De stad was een rabbijnscentrum in het Ottomaanse tijdperk en bracht rabbijnen voort zoals Judah Zarko, auteur van Lehem Yehudah, evenals Moses Bussal (17e eeuw), Michael Jacob Israel (18e eeuw) en Jehiel Bassan (hervorming). Het is ook de geboorteplaats van de beroemde responsa Yad Yamin. Er zijn een paar andere religieuze instellingen op het eiland, waaronder een moslimmoskee en een boeddhistische tempel. Het joodse erfgoed van het eiland wordt gevierd met een jaarlijks festival in mei.

Nieuwer Ouder