10 ongebruikelijke dingen die aangespoeld zijn


Meer dan 80% van de oceaan is nog steeds onontdekt. Dat betekent dat er veel bizarre en mogelijk gruwelijke dingen op de loer liggen onder het wateroppervlak die nog ontdekt zijn. We hoeven echter niet altijd de diepten af te speuren om deze ongewone objecten te vinden; soms spoelen ze aan op de kust. De meeste mensen die een strand bezoeken, zullen niets opmerkelijks langs de kustlijn vinden, behalve een paar schelpen en wat zeewier, maar af en toe wordt er iets vreemds meegesleurd door het water. In deze top 10 gaan we kijken naar hele rare dingen die ooit aangespoeld zijn.

 

10. Life-Size E.T. Replica

In januari 2012 doken politie en kustwachten op op het strand in Old Portsmouth, Engeland, nadat er een telefoontje was binnengekomen over een lichaam dat in het water dreef en door het getij op het strand werd geduwd. De autoriteiten realiseerden zich al snel dat het object geen dode persoon was, maar eerder een levensgrote replica van de alien E.T. Het beeld was van Margaret Wells, dat in september 2011 werd beroofd. De dief nam de replica mee samen met enkele sieraden. Gezien het unieke karakter van het beeld, identificeerde de politie snel de eigenaar. Toen ze Wells belden om haar op de hoogte te stellen van de ontdekking was ze razend enthousiast.



9. Harige Globsters

De term globster wordt gebruikt om elke niet-geïdentificeerde organische massa te beschrijven die aanspoelen op de kustlijn. Vaak lijken deze bizarre klodders op de overblijfselen van mythische zeemonsters, maar uit DNA-testen blijkt dat het de rottende lichamen zijn van grote zeedieren, zoals walvissen, octopussen, inktvissen en haaien. Maar zelfs gewapend met deze kennis zien sommige globsters er ronduit buitenaards uit. Hun vreemde harige uiterlijk was te wijten aan de afbraak van spieren vezels.

Visserijwetshandhavingsfunctionaris Vox Krusada moest monsters nemen van de globster van 2018 om de exacte soort te identificeren. Nadat hij in de buurt van de globster had gewerkt, zei hij dat de geur zo erg was dat "ik bijna moest kotsen. Ik voelde me beter na het nemen van een bad, maar de stank hangt nog steeds in mijn neus.”

 

8. 500 meter pijplijn

In 2017 werden secties van enorme pijpen verscheept van Noorwegen naar Algerije toen een ongeval ervoor zorgde dat 12 lange stukken in zee vielen. Sommige secties werden door de stroming meegevoerd en spoelden aan op de kust van Engeland. Hoewel het niet ongebruikelijk is dat lading die overboord valt om op stranden aan te spoelen, gebeurt het niet elke dag dat massieve pijpen van honderden meters lang door de golven worden meegevoerd. Het langste stuk pijp belandde op een strand in Norfolk en was bijna 500 meter lang.


7. Twee hoofden dolfijn

Elk jaar belanden duizenden zeezoogdieren, waaronder walvissen en dolfijnen, op het strand. Dit fenomeen komt zo vaak voor dat het zelfs een naam heeft: stranding van walvisachtigen. Hoewel ze vaak weerzinwekkend beginnen te ruiken als ze ontbinden, is er meestal niets bijzonders opmerkelijks aan het gestrande zeeleven. Maar in 2014 vond een toerist die een strand in Dikili, Turkije bezocht, iets ongelooflijk zeldzaams: een dood tweekoppige dolfijnkalf. Mehmet Gökoğlu, een zeebioloog van de Akdeniz Universiteit, legt uit dat tweekoppige dolfijnen zeldzaam zijn, maar in wezen hetzelfde als een Siamese tweeling. Hoewel het karkas van de dolfijn wetenschappelijk onderzoek rechtvaardigde, weet Gökoğlu niet waar de overblijfselen zijn meegenomen. De universiteit wilde de zeldzame dolfijn tentoonstellen, maar we hebben alleen nog foto's.

 

6. Man in een Hydro Pod

In 2021 verliet Reza Baluchi, Florida, in een hydropod die hij zelf had gemaakt in de hoop New York te bereiken. De pod is in wezen een hamsterbal met aan elk uiteinde een ring van drijvende apparaten. Baluchi bereikte nooit New York en spoelde in plaats daarvan aan in Flagler County, ongeveer 50 kilometer van zijn startbestemming. Baluchi wilde over het water rennen van Florida naar New York om geld in te zamelen voor openbare diensten, zoals de Amerikaanse kustwacht, en om mensen te laten zien dat ze alles kunnen doen. Hij deed in 2016 nog twee pogingen om Bermuda te bereiken voordat hij aan zijn reis naar New York in 2021 begon. Tot nu toe heeft hij een reis in zijn hydropod nog niet met succes voltooid.

 

5. Prehistorische haaien

Wanneer de meeste mensen aan haaien denken, denken ze aan grote witte haaien, maar de oceaan is ook de thuisbasis van veel zeldzamere exemplaren. Deze franjehaai ziet eruit als een mythische zeeslang, met een palingachtig lichaam en 300 tanden in 25 rijen. Soms worden ze per ongeluk gevangen in visnetten of worden ze aangespoeld, maar meestal zijn ze al dood als gevolg van de verandering in druk vanuit hun natuurlijke habitat. Deze dieren leven op extreme dieptes.

 

4. Grafstenen

Om de zoveel tijd verschijnen er grafstenen op Ocean Beach in San Francisco. Hoewel dat spookachtig klinkt is er een simpele reden waarom de grafmarkeringen verschijnen. In de vroege jaren 1900 sloten de autoriteiten de meeste begraafplaatsen van San Francisco om nieuwe gebouwen op te zetten voor het groeiende aantal levende bewoners. Lichamen werden gratis verplaatst, maar er waren kosten verbonden aan het verplaatsen van grafstenen, dus veel van hen werden achtergelaten en hergebruikt. Sommige grafstenen werden afgebroken en gebruikt om goten te bekleden, terwijl andere werden gebruikt om de zeewering te stutten. Hierdoor spoelen stukken van afgebroken grafstenen soms aan op de kust, en af en toe leggen bijzonder sterke winden grafstenen bloot. Sommige van de marmeren grafstenen op het strand zijn bijna volledig intact.


3. Exploderende Walvis

Karkassen die aanspoelen op het strand komen redelijk vaak voor. Minder gebruikelijk is het feit dat ze af en toe ontploffen. Dit gebeurt vanwege een opeenhoping van gas dat ontstaat tijdens het ontbindingsproces. Van alle wezens exploderen walvissen op de meest schokkende en spectaculaire manier vanwege hun enorme omvang. Toen in 2013 een potvis op de Faeröer eilanden aanspoelde, werd besloten dat er een incisie zou worden gemaakt in een poging om het gas in een gecontroleerde manier te verwijderen. Het veroorzaakte echter nog steeds een grote ontploffing, waardoor de persoon die de snede maakte opschrikte en walvissen over het strand schoot. Een nog dramatischer explosie vond plaats in 2004 in Taiwan. De dode walvis van 50 ton werd op een trailer geladen om naar een onderzoekscentrum te worden vervoerd voor studie, maar onderweg bleek de druk in het karkas te groot. Het explodeerde en bedekte winkels, auto's en voetgangers in stinkende ingewanden van walvissen.

 

2.  Grote sneeuwballen

Onder zeer specifieke omstandigheden worden op natuurlijke wijze grote sneeuwballen gevormd, perfect voor het maken van sneeuwpoppen, langs de randen van watermassa's. De sneeuwballen worden dan op de oever achtergelaten als het vloed wordt. Dit relatief zeldzame natuurverschijnsel werd ook in 2015 in Finland geregistreerd toen op een strand op het eiland Hailuoto sneeuwballen werden gevonden, variërend van de grootte van eieren tot voetballen..


1.     Een zak met mensen voeten

Talloze, met schoenen beklede, gedeeltelijk ontbonden menselijke voeten zijn aangespoeld op de kust tussen British Columbia en Washington. Dit gebeurt omdat de zachte banden van de enkel wegrotten van de rest van het lichaam. Dan brengt het drijfvermogen van moderne schoenen de voet naar de oppervlakte.


Nieuwer Ouder