Top 10 vreemdste soldaten



Als er één gebied is waar mensen voortdurend creatief willen worden, dan is het oorlog. Natuurlijk heb je altijd de infanterie en de cavalerie, de luchtmacht en de marine, maar je hebt ook de . . . anderen. Dit zijn eigenaardige en zeker originele speciale eenheden die hun eigen rol spelen. Vandaag gaan we kijken naar de top 10 vreemdste soldaten.

 

10. Het spookleger

Je zou denken dat het doel van elk leger zou zijn om te vechten. Dat was echter niet het geval met The Ghost Army, een speciale tactische eenheid van de VS die werd ingezet in de Tweede Wereldoorlog. Het voerde zijn missie met succes uit en het hoefde nooit een enkel schot te lossen. De eenheid in kwestie was de 23rd Headquarters Special Troops. Het bevatte 1.100 soldaten die heel weinig training hadden gehad in het vechten. Het waren eerder acteurs, illustratoren, ontwerpers, radio-operators en geluidstechnici. De eenheid omvatte zelfs aanstaande beroemde artiesten zoals fotograaf Art Kane. Het doel van de eenheid was om zo creatief mogelijk te zijn in het vinden van manieren om het Duitse leger te misleiden. Ze bliezen legergeluiden over luidsprekers en stuurden valse radio-uitzendingen. Ze bouwden nepconstructies om vijandelijk vuur te lokken, en acteurs deden zich voor als dronken generaals in bars om spionnen uit te roeien. Er werden meer dan 20 van dergelijke missies uitgevoerd, die naar schatting 15.000 tot 30.000 levens hebben gered. Een soldaat herinnert zich de verbazing op de gezichten van twee Fransmannen toen ze vier van hen zagen oppakken en weglopen met een Sherman-tank. De tank was eigenlijk opblaasbaar, maar Shilstone gaf een veel eenvoudigere uitleg aan de verwarde Fransen: "Amerikanen zijn erg sterk."

 

9. 61ste cavalerie-eenheid

Er was een tijd dat cavalerie-eenheden een absoluut onmisbaar onderdeel van elk leger waren. Ondertussen hebben we echter verschillende apparaten uitgevonden met wielen en motoren erin, waardoor paarden een ondergeschikte rol speelden. Maar ze zijn niet helemaal uitgefaseerd. India heeft bijvoorbeeld nog steeds zijn 61ste cavalerie-eenheid, de grootste niet-ceremoniële eenheid te paard ter wereld. Dit is een operationele eenheid. Dat betekent dat het nog steeds wordt ingezet wanneer dat nodig is, tegenwoordig meestal als een reservepolitiemacht. Het zag echter pas in 1971 gevechten tijdens de Indo-Pakistaanse oorlog. Ruiters sluiten zich vrijwillig aan bij de 61e, maar ongeveer een derde van de vrijwilligers wordt teruggestuurd vanwege hun onvoldoende rijvaardigheid. Tegenwoordig ziet de eenheid niet veel actie en is ze meestal gereserveerd voor parades. Een gebied waar leden van de eenheid uitblinken is polo. Hun ruitervaardigheden hebben zich goed vertaald naar de sport, en de eenheid heeft verschillende bekwame Indiase polospelers opgenomen.

 

8. The Filthy Thirteen

De naamovereenkomst is geen toeval - de Filthy Thirteen waren de echte inspiratie voor The Dirty Dozen, een boek van E.M. Nathanson dat een van de meest iconische oorlogsfilms in de geschiedenis werd. Het boek was echter vooral geïnspireerd door een tijdschriftartikel over de Filthy Thirteen, een artikel dat nogal wat dingen verfraaide. De echte soldaten waren geen veroordeelden criminelen of moordenaars, maar een groep buitenbeentjes. Volgens leider Jake McNiece hadden ze "geen respect of discipline om aan officieren te tonen of echt geen van de voorschriften." De eenheid was officieel het 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de invasie van Normandië bliezen ze een brug op om Duitse versterkingen tegen te houden. Voor het Ardennenoffensief gingen ze diep in vijandelijk gebied om verkenningen uit te voeren. De Filthy Thirteen kregen de opdracht ongelooflijk gevaarlijke maar essentiële missies uit te voeren. Hierdoor wisten ze dat ze onmisbaar waren, waardoor ze konden handelen zoals ze deden. Volgens McNiece was hun kazerne altijd een puinhoop (vandaar de naam), en gingen ze elk weekend feesten. Ze stalen jeeps en treinen, bliezen kazernes op voor de lol en stalen de whisky van de kolonel. Maar de ergste berisping die ze ooit kregen was een paar dagen in de cel.

 

7. Lovat Scouts

De Lovat Scouts was een speciaal regiment bestaande uit Schotse Hooglanden, gevormd door een Britse heer, onder bevel van een Amerikaanse majoor, en gestuurd om te vechten in een Zuid-Afrikaanse oorlog. Het werd in 1900 opgericht door Simon Joseph Fraser, de 14e Lord Lovat, om te vechten in de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika. De eenheid stond onder bevel van een Amerikaan die daarna terugkeerde naar de Verenigde Staten en de Boy Scouts of America oprichtte. Toen de oorlog voorbij was, werden de Lovat Scouts ontbonden, maar slechts een jaar later hervormden ze, dit keer in twee regimenten. Beiden zagen veel actie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tegen die tijd hadden de regimenten zich al gevestigd als enkele van de beste verkenners ter wereld, maar ze begonnen zich ook te specialiseren als sluipschutters. Dit leidde in 1916 tot de vorming van de Lovat Scout Sharpshooter Unit, die de eerste sluipschuttereenheid in de geschiedenis van het Britse leger werd. De eenheid zelf duurde niet lang, omdat ze te klein werd geacht om effectief als een onafhankelijke entiteit te functioneren.


6. Ritchie Boys

De Ritchie Boys waren een speciale Amerikaanse militaire eenheid tijdens de Tweede Wereldoorlog die voornamelijk bestond uit jonge Joodse mannen, waarvan de meeste tieners uit Duitsland en Oostenrijk waren. De eenheid bestond uit duizenden leden die ofwel werden opgeroepen ofwel vrijwillig in het leger gingen zodra ze in het land aankwamen. Velen van hen waren nog maar kinderen toen ze immigreerden en de Verenigde Staten bereikten zonder hun ouders. Ze waren allemaal opgeleid in Camp Ritchie, vandaar de naam, maar hun expertise was niet gericht op gewapende gevechten maar op inlichtingen. Ondanks dat ze erg jong waren, gingen de Ritchie Boys naar de frontlinie of zelfs achter de vijandelijke linies om inlichtingen te verzamelen, ondervragingen uit te voeren en psychologische oorlogsvoering te voeren. Hun grootste troef was hun begrip van de Duitse taal en de Duitse cultuur, dus ze pasten veel beter bij Amerikaanse spionnen. Aanvankelijk hadden ze vooral te maken met Duitse soldaten van laag niveau. Dit waren allemaal jonge dienstplichtigen zoals zijzelf, dus een zachte aanpak werkte bijna altijd. Toen kwam D-Day. Plots hadden de Ritchie Boys te maken met de hogere nazi's. Een van de weinige overgebleven Ritchie Boys, Ed Holton, herinnert zich dat hij Hermann Goering op een gegeven moment heeft ondervraagd. Hij ondervroeg ook een SS-brigadeführer genaamd Walter Schellenberg. Holton beschrijft hem als een "vreselijke man" die beweerde dat zijn enige spijt een ontwerpfout was in de gaskamer die hij gebruikte.

 

5. Jessie Scouts

De Jessie Scouts waren een kleine groep ongetrainde soldaten van niet meer dan 60 mensen die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog voor de Unie vochten. Ze opereerden op Zuidelijk grondgebied in opstand missies en verzamelden informatie over de toestand en bewegingen van vijandelijke troepen.

De verkenners kleedden zich meestal in Zuidelijke uniformen om goed te integreren. Hierdoor liepen ze niet alleen het risico als spionnen door de Confederatie te worden betrapt, maar ook door aanhangers van de Unie te worden aangevallen. De Jessie Scouts kregen al snel een reputatie voor behoorlijk kleurrijke avonturen. Timmerman herinnerde zich een gelegenheid waarbij hij zich als vrouw moest verkleden om een ​​brief te sturen terwijl hij de hele weg werd geëscorteerd door een rebellenofficier. Timmerman herinnerde zich ook een incident waarbij Henry Hale betrokken was, een collega Jessie Scout, die op weg was naar Lexington om wat zendingen af ​​te leveren.

 

4. A Force

De vorming van het eerder genoemde Ghost Army tijdens de Tweede Wereldoorlog was echt geïnspireerd door het werk van A Force, de eerste Britse geheime oorlogs eenheid. De drijvende kracht achter de eenheid was de oprichter, de Britse topspion Dudley Clarke. Aanvankelijk was Clarke strikt een eenmansshow. Hij behandelde voornamelijk operaties in het Midden-Oosten en werkte alleen. Tijdens één operatie moest Clarke echter een fictieve eenheid uitvinden die hij 'A Force' noemde. Later kwam de eenheid tot leven, gespecialiseerd in bedrog en contraspionage. A Force bleef opereren in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en was nauw betrokken tijdens de slag om El Alamein in Egypte.

 

3. Merrill’s Marauders

In oorlog zal er altijd behoefte zijn aan een speciale eenheid die klaar en bereid zijn om gevaarlijke missies uit te voeren die niemand anders wil doen. Dat is waar Merrill's Marauders binnenkwamen. Deze eenheid waren gespecialiseerd in lange-afstands operaties en jungle oorlogsvoering. Met andere woorden, ze gingen diep achter de vijandelijke linies. Ze werden opgericht in 1943 na een verzoek van president Roosevelt. Toen meer dan 3.000 soldaten zich vrijwillig aanmeldden, werden de Marauders opgesplitst in zes gevechtsteams van elk 400 man. Na hun training in India trokken de mannen door naar het door Japan gecontroleerde Birma. Hier namen ze deel aan vijf grote gevechten en tientallen kleinere.


 

2. Mormon Battalion

Het Mormoonse Bataljon onderscheidt zich doordat het de enige op religie gebaseerde militaire eenheid in de Amerikaanse geschiedenis is. Het werd gevormd in 1846 tijdens de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog en bestond uit ongeveer 550 vrijwilligers. Deze mensen waren niet ingelijfd om te vechten, maar om Californië te helpen koloniseren en een goede relatie te verzekeren tussen de regering van de Verenigde Staten en de mormoonse immigranten die zich daar wilden vestigen. Normaal gesproken zou een eenheid alleen uit mannen van 18 tot 45 jaar bestaan. Het Mormoonse bataljon had leden zo jong als 14 en zo oud als 67,. Ze werden vergezeld door 33 vrouwen en 51 kinderen. Samen begonnen ongeveer 600 mensen aan een tocht van 3.250 kilometer (2.000 mijl) naar San Diego, Californië. Tijdens dit avontuur waren leden van het bataljon getuige van meerdere opmerkelijke gebeurtenissen die rond die tijd plaatsvonden. Ze arriveerden net na het bloedbad van Temecula en hielpen de Luiseno-stam om verder bloedvergieten te voorkomen. Ze waren aanwezig in de buurt van de rivieren van Californië nadat daar voor het eerst goud werd ontdekt in wat een paar jaar later de California Gold Rush zou worden genoemd.

 

1.       Scallywags

Er was een tijd tijdens de Tweede Wereldoorlog dat nazi-Duitsland zijn dominantie over het grootste deel van Europa uitoefende. Het grootste deel van het vasteland van Europa was geallieerd of bezet door de nazi's, en men was er vast van overtuigd dat het slechts een kwestie van tijd was voordat het Verenigd Koninkrijk dit voorbeeld zou volgen. Er werden plannen gemaakt voor een ondergrondse verzetsbeweging die een guerrillaoorlog zou voeren als die mogelijkheid werkelijkheid zou worden.

Officieel werden ze gewoon de Hulpeenheden genoemd. Ze zouden echter al snel beter bekend staan ​​als de Scallywags. De speciale eenheid werd opgericht in 1940 en telde uiteindelijk 3.000-6.000 leden. Officieel maakten ze deel uit van de Home Guard. Dat was hun dekmantel omdat de ware aard van hun opdracht zeer geheimzinnig was. De eenheid opereerden alleen in kleine groepen van zeven of acht mensen, en elke man wist niets van iemand buiten zijn groep, dus hij zou geen informatie kunnen verstrekken als hij gepakt zou worden. Iedereen kon lid zijn. Jachtwachters, tandartsen en zelfs geestelijken maakten deel uit van deze geheime ondergrondse beweging. Het enige bewijs van hun undercoverwerk dat ze bij zich zouden hebben, was een telefoonnummer dat aan politieagenten werd gegeven als ze werden gearresteerd.

 


Nieuwer Ouder