Ruim 2 miljoen dollar voor Nederlands onderzoek naar type 1 diabetes

 



Twee Nederlandse wetenschappers krijgen samen ruim 2 miljoen dollar van JDRF voor hun onderzoek naar type 1 diabetes. Prof. dr. Frank Snoek krijgt ruim 1 miljoen dollar om zijn zelfhulpapp MyDiaMate te verbeteren. Prof. dr. Hiddo Lambers Heerspink kan met zijn subsidie van bijna 1,2 miljoen dollar een nieuwe behandeling voor nierziekten bij diabetes testen.

Het aantal mensen met type 1 diabetes groeit hard. Bij deze ziekte is de kans op complicaties, zoals ernstige nierschade, en psychische problemen groot. JDRF wil de genezing en preventie van type 1 diabetes mogelijk maken en zorgen voor de best mogelijke behandeling van deze ziekte voor een betere kwaliteit van leven. De onderzoeken van Frank Snoek en Hiddo Lambers Heerspink dragen hier in hoge mate aan bij.

Verbeteren zelfhulpapp MyDiaMate

Volwassenen met type 1 diabetes kunnen met de zelfhulpapp MyDiaMate zelf hun mentale gezondheid versterken. De app werd ontwikkeld door het onderzoeksteam van Frank Snoek in het AmsterdamUMC en zet nu de stap naar het internationale podium. In dit vervolgonderzoek werkt Snoek samen met onderzoekers in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje aan het verbeteren van de app.

Meer over dit onderzoek, is te vinden op onze website.

Nierziekte bij type 1 diabetes voorkomen

In het Universitair Medisch Centrum Groningen onderzoekt Hiddo Lambers Heerspink hoe we nierziekte bij diabetes kunnen voorkomen of de ontwikkeling van nierproblemen kunnen vertragen. Met de subsidie van JDRF kan hij de combinatie van twee bestaande geneesmiddelen testen bij mensen met type 1 diabetes. Het onderzoeksteam van Lambers Heerspink denkt dat de combinatie de nieren beter beschermd dan afzonderlijk gebruik van deze medicijnen.

Meer over dit onderzoek, is te vinden op onze website.

Op 14 november is het Wereld Diabetesdag, maar mensen met type 1 diabetes voelen 365 dagen per jaar de impact van deze ziekte. Uit de cijfers in de recent gepubliceerde internationale T1D Index blijkt nogmaals wat de gevolgen zijn van deze ziekte en welk verschil een goede behandeling maakt. Type 1 diabetes is chronisch en ontstaat door een fout in het lichaam. Je kan de ziekte nu nog niet voorkomen. Een betere behandeling, met aandacht voor de psychische impact en het beperken van complicaties, is daarom van levensbelang.

Nieuwer Ouder