Voortaan zit de dop vast aan de frisdrankflessen van Coca-Cola

Het is even wennen, maar vanaf deze week hebben de flesjes frisdrank uit de Coca-Cola-stal een dop die aan de fles blijft zitten. De grotere flessen en andere merken volgen binnenkort. Het gaat niet alleen om de cola, maar ook om Fanta en Sprite.

Met deze stap anticipeert de bottelaar op de wettelijke verplichting dat de dop vanaf medio 2024 niet meer gescheiden van de fles wordt. "Dan wordt het verplicht, maar we konden deze stap al zetten, dus hebben we dat al gedaan", zegt Jaap Wassink, directeur van Coca-Cola Nederland.

Het openen van een flesje gaat nog steeds zoals we gewend zijn, behalve dat de dop dan "hangt" aan de ring die altijd aan de dop vastzit voordat deze wordt losgeschroefd. "Het zal even wennen zijn", zegt Wassink. "Omdat we het al heel lang anders doen." Daarom lanceert Coca-Cola een campagne om te laten zien hoe het moet.

Toen het bedrijf afscheid nam van de plastic verpakkingen voor de sixpack-blikjes, moesten mensen er ook aan wennen. "We hebben dit plastic vervangen door karton en soms viel er in het begin een blikje uit." Met de flessen is geen risico; de dop kan er niet meer af vallen.

"Je kunt de dop er altijd wel afkrijgen als je dat echt wilt"

"Als je enorm veel geweld gebruikt en je wilt het echt, dan kun je de dop er nog af krijgen", zegt de directeur. "Maar dat gebeurt niet bij normaal gebruik."

Zo kunnen de flessen en doppen bij elkaar worden verzameld. “Als we alles terugkrijgen, kunnen we er nieuwe flessen van maken. En het helpt afval te verminderen.”

Coca-Cola weet ook dat dit niet de oplossing is voor al het zwerfafval en plastic. "Het is een stap", zegt Wassink. Naast bovengenoemde merken zal de bottelaar straks ook de nieuwe sluiting voor bijvoorbeeld Fuze Tea en Watertjes introduceren. "Tegen het einde van dit jaar hebben de meeste flessen een dop die aan de fles blijft zitten."

Coca-Cola is marktleider in frisdranken in Nederland en heeft veertien verschillende merken.

Nieuwer Ouder