Vooral diesel flink duurder, brandstofprijzen schieten omhoog

Diesel is in een week tijd bijna 8 cent per liter duurder geworden. Ook de gemiddelde adviesprijs voor benzine is maandag met 3 cent per week gestegen, blijkt uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers.

Het oliekartel OPEC en enkele andere landen (de OPEC+) hebben vorige week besloten om vanaf november de productie met twee miljoen vaten per dag te verlagen. Dit heeft ertoe geleid dat de oliehandelsprijzen de afgelopen dagen zijn gestegen.

Als gevolg hiervan hebben oliemaatschappijen ook hun brandstofprijzen verhoogd, vooral voor diesel. Op maandag 3 oktober bedroeg de gemiddelde adviesprijs van vijf grote oliemaatschappijen 2,083 Euro voor een liter diesel. Dat is nu opgelopen tot 2,162 euro.

Bij benzine is het verschil iets kleiner. De prijs ervan steeg binnen een week van 2,082 naar 2,112 euro. De prijsstijgingen voor diesel lopen al enige tijd niet meer in de pas met die van benzine. Volgens Paul van Selms van UnitedConsumers komt dat mede door de Russische inval in Oekraïne. Russische olie wordt vaker gebruikt om diesel te produceren.

Automobilisten betalen doorgaans minder dan de adviesprijs aan de pomp. Veel tankstations bieden kortingen. Als je goed kijkt, vind je vast wel plekken waar je voor nog geen 2 euro per liter benzine of diesel kunt tanken.

Nieuwer Ouder