Veel gamen kan goed zijn voor de sociale ontwikkeling van kinderen

Kinderen spelen steeds vaker videogames. Niet alle ouders zijn er even blij mee, maar gamen kan ook goed zijn voor de sociale ontwikkeling van jongeren.

"Uit onderzoek blijkt dat kinderen vooral geïnteresseerd zijn in spelletjes waarbij je met en tegen elkaar speelt", zegt psycholoog en journalist Deirdre Enthoven. Voor ouders van spelende kinderen schreef ze het boek Mijn Gamende Kind.

“In games moet je vaak samenwerken en heb je veel interactie. Kinderen kunnen hier veel van leren, bijvoorbeeld hoe ze met anderen kunnen communiceren. Ook leren ze samen te werken en om te gaan met winst en verlies legt Enthoven uit.

Samen spelen kan leiden tot een betere vriendschap

Uit onderzoek van Geert Verheijen van de Radboud Universiteit blijkt hetzelfde. Tijdens een van de onderzoeken werden spelers gefilmd terwijl ze Mario Kart speelden. Duo's speelde de Nintendo-racegame op drie verschillende manieren: alleen, tegen elkaar en samen. Vooral in een competitief spel leidde het geven van complimenten en adviezen tot betere vriendschappen.

Spelen kan ook kinderen helpen die doorgaans verlegen zijn of moeite hebben met socialiseren, zegt Enthoven. “Verbinding maken met anderen via een game is laagdrempelig. Je speelt met gelijkgestemden, namelijk met mensen die het spel ook leuk vinden. Dat schept een band.”

De sociale vaardigheden die kinderen online leren, kunnen vervolgens offline worden toegepast - in het echte leven. Maar het is ook belangrijk om offline vrienden te hebben, zegt Enthoven. “Je leert veel van gamen, maar veel ook niet. Non-verbale communicatie gebeurt bijvoorbeeld niet in gaming, hoewel dat belangrijk is. Online contact is dus geen vervanging voor offline contact.”

Focus niet op schermtijd

Sociaal of niet, sommige ouders maken zich zorgen dat al dat spelen hun kinderen vierkante ogen zal geven. Ze zien hun kinderen het liefst buiten voetballen met hun vriendjes. Daar valt natuurlijk iets voor te zeggen, maar Enthoven zegt dat het geen zin heeft om je als ouder blind te staren op schermtijd.

"Ik zou zeggen, laat het er even bij zitten. Door de lockdown zien ze weinig vrienden, maar via spelletjes kunnen ze toch contact houden. Natuurlijk moet je in de gaten houden of het niet uit de hand loopt en of het geen verslaving is. School, bewegen en goed slapen zijn belangrijk. Zeg eigenlijk: je kunt onbeperkt spelen, maar deze dingen moeten eerst gebeuren."

Het helpt ook om ondergedompeld te raken in de games die uw kind speelt. "Je hoeft niet per se te spelen als je het niet leuk vindt, maar het helpt wel om interesse in de games te tonen. Je kunt je kind bijvoorbeeld vragen welke spelletjes ze spelen en wat ze er leuk aan vinden."

Nieuwer Ouder