Twentse zoutwinning voorlopig van de baan

Het bedrijf Nobian mag voorlopig geen zout winnen in het gebied tussen Haaksbergen en Sint Isidorushoeve. De gemeenteraad van Haaksbergen stemde gisteravond tegen het boren. Volgens RTV Oost werd dit besluit met blijdschap begroet door de inwoners van de regio Twente.

Ongeveer 300 mensen fietsten naar het stadhuis om de bijeenkomst bij te wonen. "Ik zit al 25 jaar in de raad, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt", zegt Frans Winkelhuis (CDA) tegen de omroep. In het gemeentehuis werd een tweede zaal ingericht waar het publiek de sessie op een scherm kon volgen.

Nobian wil op acht locaties boren, waarvoor een omgevingsvergunning van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) nodig is. Deze kan alleen worden afgegeven als de gemeente een verklaring van geen bezwaar heeft afgegeven.

In een Raadsvoorstel zegt de Raad van plan te zijn deze uitspraak te doen, mits Nobian voldoet aan de door Haaksbergen gestelde voorwaarden. Zo wil de gemeente een garantiefonds en moet de bewijslast worden omgekeerd: Nobian moet bewijzen dat schade aan huizen niet is veroorzaakt door zoutwinning. Zolang dit bewijs niet wordt geleverd, is het chemiebedrijf aansprakelijk voor schade.

CDA, VVD en lokale partij NH hebben een amendement ingediend om het voorstel te wijzigen. Ze willen geen enkele medewerking van de Haaksbergse politiek. Deze wijziging is gisteren goedgekeurd.

Toen de burgemeester met deze woorden afhamerde, gingen alle armen op de tribunes de lucht in, schrijft RTV Oost.

Esther Diepenmaat (CDA) ziet de weigering om mee te werken als een eerste horde die is genomen. “Het is een belangrijke eerste stap in de strijd tegen de zoutproductie. Maar zover zijn we zeker nog niet."

Als ook de Raad een definitieve verklaring van geen bezwaar weigert, is er voor Nobian nog één manier om een ​​omgevingsvergunning te krijgen: via de rechter.

Nieuwer Ouder