Prijzen verhoogd met 12 procent, Unilever verwacht nog meer prijsstijgingen

Levensmiddelenbedrijf Unilever boekte in dit kwartaal opnieuw een hogere omzet. Want de bedrijven achter merken als Dove, Knorr en Magnum rekenen de gestegen kosten van grondstoffen, transport en energie grotendeels door aan de consument. De supermarktprijzen van het bedrijf stegen gemiddeld met ruim 12 procent.

Unilever verdiende in het derde kwartaal bijna 16 miljard euro, zo'n 18 procent meer dan een jaar eerder. Hoewel er de afgelopen drie maanden iets minder producten zijn verkocht - zo'n 1,6 procent - had dit geen invloed op de omzet. Het is al langer bekend dat consumenten vanwege inflatie de neiging hebben om A-merken te negeren.

Unilevers concurrenten verhoogden ook hun prijzen om de gestegen kosten te compenseren, wat resulteerde in hogere omzetten. Nestlé en Kraft Heinz deden onlangs hetzelfde, zo blijkt uit hun cijfers.

Unilevers vooruitzichten zijn positiever dan voorheen. Het bedrijf verwacht dit jaar een groei van 8 procent, tegen 6,5 procent drie maanden geleden.

Het voedingsbedrijf verwacht echter dat de kosten zullen stijgen, mede doordat de lonen voor zijn leveranciers stijgen. Unilever-producten kunnen volgend jaar nog duurder worden - het bedrijf noemt "prijzen" als een van de manieren waarop het zijn marge behoudt.

Nieuwer Ouder