President Macron vraagt Fransen niet in paniek te raken om brandstoftekorten

Een op de vijf Franse tankstations ondervindt problemen met de brandstofvoorziening door een staking bij verschillende raffinaderijen in het land. Daardoor staan ​​chauffeurs soms uren in de rij waar nog LPG, benzine of diesel is. Veel tankstations kampen met tekorten in en rond Parijs, maar nu ontstaan ook in het zuiden problemen.

Werknemers van twee TotalEnergies-raffinaderijen en -afzettingen hebben het werk neergelegd na een oproep van de vakbond. Ze vragen om meer salaris. Ook raffinaderijen van de Amerikaanse oliegigant Esso-ExxonMobil doen sinds eind september mee.

De Franse minister van Milieu zei eerder vandaag dat er geen beperkingen zullen zijn op het gebruik van brandstof. Die blijken er nu wel in de Vaucluse te zijn. Automobilisten mogen daar maximaal 30 liter tanken, vrachtwagenchauffeurs 120 liter. Ook is er een verbod op het vullen van jerrycans.

In Val-d'Oise en Seine-Saint-Denis, departementen rond Parijs, is het ook verboden om jerrycans te vullen. Automobilisten kregen ruzie omdat ze anderen brandstof zagen hamsteren. Soms moest de politie ingrijpen.

Staking zal niet eindigen

"Er moet zo snel mogelijk een oplossing worden gevonden", zei de minister van Energie vandaag tegen de stakende arbeiders en hun werkgevers. Volgens hem doet de overheid er alles aan om het probleem op te lossen.

Persbureau Reuters heeft berekend dat de Franse brandstofproductie als gevolg van de stakingen met meer dan de helft is gedaald. Als gevolg hiervan neemt het aantal tankstations met een tekort aan benzine en diesel met de dag toe.

De vakbond is echter niet van plan de stakingen te beëindigen omdat ze vinden dat er geen goed voorstel is van de oliemaatschappijen. Naar verwachting gaan de partijen maandag aan tafel.

Ondertussen luidt de Franse vakbond van gezondheidswerkers de noodklok over de brandstoftekorten. De vakbond vreest dat sommige gezondheidswerkers niet kunnen komen werken omdat ze niet kunnen tanken. Patiënten en klanten hebben hier last van. 

Nieuwer Ouder