Onwel geworden militair in zwembad laat zien dat zwemveiligheid ook over volwassenen gaat

 



Afgelopen week meldde het ministerie van Defensie dat een militair van de Luchtmobiele Brigade tijdens een trainingsactiviteit in het water in problemen is gekomen. Hij is door een collega op tijd boven water gehaald. De oorzaak is nog onbekend.

Bij zwemveiligheid wordt vooral gedacht aan kinderen. De afgelopen jaren ging de aandacht vooral naar zwemlessen en slechts een deel naar toezicht. Maar afgelopen zomer zijn ook veel twintigers in het water in de problemen geraakt of zelfs verdronken. En ook professionals kunnen in de problemen komen. Het incident met de militair geeft aan dat er niet luchtig gedaan mag worden over zwemveiligheid en toezicht.

Den Haag zal dringend moeten kijken naar preventie om de zwemveiligheid te verbeteren. Het mag niet zo zijn dat aankomende zomer weer zoveel mensen verdrinken omdat er te weinig aandacht is vanuit de politiek. De reddingsbrigade en andere organisaties redden het niet zonder financiële middelen, een goede voorbereiding en campagne.

Laat Den Haag de opties op tijd op tafel leggen en bespreekbaar maken. Hierbij moeten ze niet alleen focussen op kinderen, maar op mensen van alle leeftijden. Het is belangrijk dat de politiek in gesprek gaat met experts uit de branche, zowel bij publieke als commerciële organisaties.

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, voorzitter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.

Bericht van: NSWZ

Nieuwer Ouder