Ondanks verbod neemt roken van e-sigaretten in clubs toe

E-sigaretten worden steeds vaker in uitgaansgelegenheden gerookt, al geldt het rookverbod ook voor deze sigaretten. Dat wordt duidelijk tijdens een rondleiding door de NOS. Volgens beveiligers in horecagelegenheden is het handhaven van het verbod moeilijk en duur.

"Als je na een avondje stappen de dansvloer op rent, zie je steeds vaker lege wegwerp e-sigaretten op de grond liggen", zegt de Haagse nachtburgemeester Pat Smith. "Een paar jaar geleden was dat er misschien één, maar na de Corona-maatregelen is dit flink toegenomen."

De e-sigaret of vape werd oorspronkelijk op de markt gebracht als een minder ongezond alternatief voor roken. Inmiddels is duidelijk dat inademing ook kan leiden tot schade aan de luchtwegen en een verhoogd risico op kanker.

"Het is gewoon 'in', vooral onder jongeren", zegt Tom Voeten van de antirookorganisatie Schone Lucht Nederland. "Het werd destijds op de markt gebracht als een manier om van verslaving af te komen, maar in de praktijk is de marketing veel meer op jongeren gericht en leidt het juist tot verslaving."

"Ze stopten het snel in hun zak"

Marco van Velthooven, eigenaar van meerdere clubs in Hilversum, bevestigt dat in zijn clubs stiekem e-sigaretten worden gerookt. Hij vindt dat geen groot probleem. "We praten er gewoon met mensen over." Het is een beetje moeilijker om iemand binnen een e-sigaret te zien roken dan een echte sigaret op te zien steken, zegt hij. "Soms stoppen ze de vape snel in hun zak."

Dat de verdampers zo onopvallend zijn, maakt het rookverbod voor beveiligers lastig te handhaven, zegt Dick Schutting van beveiligingsbedrijf H&S Horeca Security. "Ik merk er echt niets van als je je vape meerookt met de rookmachine."

Volgens hem zijn er meer veiligheidsdiensten nodig om het rookverbod goed te handhaven. "Als we op zoek zijn naar vapes, moeten we een of twee extra bewakers inschakelen, en dat is te duur voor veel clubeigenaren."

Hoe een e-sigaret werkt

Een e-sigaret verdampt een vloeistof die een mengsel van smaken en andere stoffen bevat. Hoewel er geen tabak in de vloeistof zit, bevatten e-sigaretten vaak nicotine. Per 1 juli 2020 mogen e-sigaretten niet meer worden gebruikt op plaatsen waar roken verboden is.

Volgens het RIVM komen er minder schadelijke stoffen vrij dan een gewone sigaret, maar de schadelijke effecten van langdurig en structureel gebruik zijn nog niet bekend. Het inademen van damp van de e-sigaret van iemand anders is waarschijnlijk minder schadelijk dan passief roken, maar ook hier is meer onderzoek naar nodig.

Volgens het CBS rookt 1,4 procent van de bevolking boven de twaalf regelmatig een e-sigaret. Dit is veel meer onder de nachtbrakers. Volgens een onderzoek uit 2020 van het Trimbos-instituut rookt 22,4 procent van de mensen die uitgaan e-sigaretten. Deze groep is niet gevraagd of ze dit ook binnen doen waar het verboden is.

Ook Maurice Zwiers, beveiligingsadviseur bij M&F Security, bevestigt dat er 's avonds regelmatig e-sigaretten worden gerookt. Zijn bedrijf beveiligt clubs en feesten in onder meer Groningen en Drenthe. "We zien soms gewone sigaretten, maar vooral e-sigaretten."

Volgens veiligheidsadviseur Zwiers weten veel gebruikers van e-sigaretten niet dat roken binnen verboden is. Maar bewaker Schutting denkt dat de meerderheid het wel weet. Volgens de veiligheidsfunctionarissen wordt er niets gedaan "omdat sommige clubeigenaren de sfeer niet willen bederven". Ook de horecagelegenheden maken weinig kans op een boete omdat de Nederlandse Autoriteit Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet vaak controleert.

Uitgaansgelegenheden, waar de NOS mee sprak, zegt zich niet te herkennen in het verhaal van een ontoereikend controle op het rookverbod. Ook de NVWA licht in een reactie toe dat ze zich er niet in herkennen. "We controleren wanneer we overtredingen verwachten", zegt woordvoerder Lex Benden. Ook ontkent hij dat het afdwingen van het gebruik van elektronische sigaretten moeilijker is.

Zijn organisatie kan niet optreden als er veel wegwerpvapes op de grond liggen. "Maar het is voor ons een reden om later terug te komen als we verwachten dat de regels worden overtreden."

Eerste overtreding 600 euro

De boete die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) oplegt bij het roken van e-sigaretten in het uitgaansleven is gelijk aan die voor een 'gewone' sigaret: 600 euro voor een eerste overtreding. Dit kan tot 4500 euro worden herhaald.



Nieuwer Ouder