Nog maanden tekort aan opvangplekken, asielcrisis nog lang niet voorbij

De asielcrisis zal niet voor het einde van dit jaar zijn opgelost. Op 1 januari 2023 zullen naar verwachting zeker 10.000 plaatsen voor asielzoekers ontbreken. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten van het Centraal Opvang Asielzoekers (COA), die RTL Nieuws in handen heeft en die ook het ANP heeft gezien.

De gemeenten moeten eind dit jaar 51.000 plaatsen beschikbaar stellen voor het COA, zoals eind augustus is afgesproken in het asielakkoord tussen kabinet en gemeenten. Uit de COA-documenten blijkt dat deze aantallen niet worden gehaald. Hierdoor is in 2023 nog steeds crisisnoodopvang nodig.

Een van de problemen is het gebrek aan noodopvang. Veel van deze locaties zijn tijdelijk. Waren er begin oktober nog iets minder dan 53.000 noodopvangplaatsen, op 1 januari is dit aantal fors gedaald tot 45.800 plaatsen. Het COA verwacht op dit moment 56.200 plaatsen nodig te hebben, meldt RTL Nieuws.

De situatie kan veranderen als gemeenten veel statushouders helpen om in korte tijd een woning te vinden. In het asielakkoord is afgesproken dat de gemeenten er alles aan zullen doen om dit jaar 20.000 statushouders te huisvesten.

Deze voormalige asielzoekers hebben een verblijfsvergunning en mogen in Nederland blijven. Ruim 17.000 van hen moeten vanwege de woningnood worden ondergebracht in een asielzoekerscentrum (azc). Mede hierdoor en door de komst van veel nieuwe asielzoekers is er al maanden een groot tekort aan plaatsen in de asielzoekerswoningen.

Ook op dit punt is het COA onvermurwbaar. Per 1 juli hebben 7.730 vergunninghouders een woning gekregen in een gemeente, aldus het COA. "Met het tempo van uitstroom sinds 1 juli is de uitstroom van 20.000 vergunninghouders nog ver weg", schrijft het COA.

Ook het aantal crisisopvang blijft achter

Ook staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) ziet de versnelde huisvesting van 20.000 verblijfsgerechtigden door de gemeenten niet op schema liggen, schreef hij vrijdag aan de Tweede Kamer.

De door gemeenten en veiligheidsregio's beloofde 11.250 noodopvangcentra bestaan ​​evenmin; dat aantal blijft op iets meer dan 7.000. In het asielzoekerscentrum in Ter Apel, dat al maanden overbelast is, verblijven nog ruim 2.000 asielzoekers. "Dit is nog altijd meer dan afspraken met de gemeente Westerwolde toelaten", schrijft Van der Burg.

De staatssecretaris werkt aan een "verdelingswet" die alle gemeenten gaat dwingen asielzoekers op te nemen. Zijn eigen VVD is er streng tegen. Er wordt nu gewerkt aan een compromis waarbij gemeenten een bonus krijgen als ze vrijwillig asielzoekers opnemen. De onderhandelingen liggen niet alleen politiek gevoelig, ze staan ​​ook onder grote tijdsdruk: Van der Burg wil dat de wet op 1 januari in werking treedt.

Nieuwer Ouder