Kerstverlichting winkelcentra helemaal uit is 'onbespreekbaar', wel korter aan

Het duurt nog even, maar de feestdagen komen eraan. En dit jaar moesten de brancheorganisaties een speciale vraag beantwoorden: Gaan de kerstverlichtingen nog aan met de hoge energieprijzen?

"Hij gaat zeker aan, het licht uitdoen was eigenlijk onbespreekbaar", zegt Laurens Meijer, Centrummanager Emmen. "Het moet een beetje leuk blijven, zeker nu het voor het eerst is na de coronajaren dat de feestdagen weer echt gevierd kunnen worden."

En toch is het anders dan anders. Zo gaat het licht in Groningen minder lang aan, tot spijt van Fred de Bruin van de Groningse Ondernemersvereniging. “We gaan de brandtijden aanzienlijk verkorten. In plaats van 13.00 uur tot middernacht is dit van 15.00 uur tot 21.00 uur.” In de meeste steden branden de lichten korter om energie te besparen. Als gevolg hiervan zien verlichtingsleveranciers een aanzienlijke toename van de vraag naar tijdklokken.

In Deventer wordt het aantal lampjes en de brandduur gehalveerd. Ook de versiering van 120 bomen en gevels komt te vervallen. "Dat scheelt al een derde van het energieverbruik", zegt centrummanager Peter Brouwer. “In de winter krijgen we 160.000 mensen het centrum in die thuis met een rekening van honderden euro’s worden geconfronteerd. Zo willen we irritatiemomenten voorkomen, heel begrijpelijk.”

Altitude Services, verkoper van kerstverlichting, merkt op dat sommige bedrijven het dit jaar niet flink uitpakken met verlichting. “Ze denken extra na over hoe het eruit ziet. En met de hoge rekeningen voelt het voor sommigen toch onwennig.” Ook sociale media spelen daarbij een rol. "Hier zie je de publieke opinie voorbij komen en wordt opgeroepen tot maatschappelijk verantwoord ondernemen", zegt Centrumdirecteur Meijer uit Emmen.

Ondernemers in heel Nederland willen bewoners licht bieden in donkere tijden, maar ook het feit dat een gezellige sfeer meer klanten naar restaurants en winkels trekt, speelt een rol. "Kerstverlichting is erg belangrijk voor de sociale samenhang", zegt Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit Utrecht. “De winkels zullen het niet redden met hun prijzen ten opzichte van internet. Je moet echt een ervaring hebben. Als een straat er niet goed uitziet, gaan mensen er niet winkelen. Het plezier is dus ook het eigenbelang. "

LED verlichting

Veel brancheorganisaties zeggen ook dat overstappen op LED-verlichting al besparend genoeg is. “Het was een gespreksonderwerp, maar led heeft geen grote impact op de elektriciteitskosten”, zegt Maarten Mulder, centrummanager Nijmegen.

Dit jaar branden de lichten in Nijmegen elf in plaats van dertien weken en slechts zes uur per dag in plaats van acht. Dit leidt tot een besparing van meer dan 35 procent. Het totale verbruik ligt dit jaar rond de 7000 kWh, ongeveer het gemiddelde jaarverbruik van twee huishoudens.

Kerstverlichting in huis: LED-verlichting versus gloeilampen

Milieu Centraal heeft berekend hoeveel u als consument verliest als u de kerstverlichting 30 dagen aanhoudt. Je gaat ervan uit:

een kerstboom met een snoer van 20 lichtjes

een kerstster met een lamp

een 10 meter lange lichtslang aan de gevel

100 buitenlampen in een boom

De kosten zijn dan (bij een elektriciteitsprijs van 70 cent per kilowattuur):

Gloeilampen: 119 euro

LED lampen: 35 euro

LED lampen met timer: 4 euro

In Den Bosch wordt nog niet gespaard. "Deze donkere maanden zijn al donker genoeg", zegt Monique de Klein van Ondernemersvereniging Hartje's Hertogenbosch. In sommige steden dus kortere of minder verlichting, die niet helemaal verdwijnt. Terecht, zegt professor Hajer: “Kerstmis is uiteindelijk ook een moment van troost en saamhorigheid. Deze sociale functie wordt sterker als het niet goed gaat. 

Nieuwer Ouder