Inzicht in wat Netflix over je kijkgedrag weet

Heb je je ooit afgevraagd hoe je tv-gewoonten zijn? Zo kun je alles zien wat je ooit op Netflix hebt gestreamd.

Streamingdiensten zijn al vele jaren in ons leven. Dus als je er vanaf het begin bij bent geweest, heb je misschien wel meer dan honderden afleveringen of films gezien op Netflix en andere providers.

Veel diensten slaan alle gegevens over je kijkgedrag op, bijvoorbeeld om je de nieuwe series zo goed mogelijk aan te bevelen. Het kan handig zijn om deze gegevens in te zien als je bijvoorbeeld de naam van een bepaalde film bent vergeten. Het kan ook dienen als een wake-up call: het feit dat diensten al deze gegevens over je gedrag opslaan, zegt iets over je privacy.

Netflix

Het meest uitgebreide overzicht van je kijkgedrag kun je opvragen bij Netflix. Het blijkt dat het bedrijf letterlijk al je kijkgeschiedenis opslaat zonder ooit te verlopen. Dus als je al jaren Netflix-abonnee bent, kun je controleren wat je vanaf het begin hebt gestreamd.

Log in bij Netflix en ga naar je kijkgeschiedenis. Hier kun je zien wat je het laatst hebt bekeken. Dat kan een behoorlijk overweldigende lijst zijn die meerdere pagina's beslaat.

Onderaan vind je de knop "Download". Als je erop klikt, krijg je meteen een Excel-bestand met je hele historie. Voor mensen die al een tijdje lid zijn, kan het een grote verrassing zijn hoe lang deze lijst is. In dit bestand kun je nu zoeken naar een film of serie, of terug scrollen om te zien wat je vijf jaar geleden keek.

Het enige nadeel van dit bestand is dat elke aflevering en film maar één keer verschijnt. Als je een bingewatcher bent die tien keer een favoriete serie heeft gezien, dan vertelt dit bestand je niet precies hoe verslaafd je bent. Alleen de nieuwste stream wordt weergegeven.

Nieuwer Ouder