'Ik durf 's avonds niet naar buiten' nu al veel vuurwerkoverlast

Oudejaarsavond is nog twee maanden te gaan, maar in de Bossche Maaspoort is al weken vuurwerk na vuurwerk te horen. Buurtbewoners zijn het meer dan zat. “Van oktober tot maart is het elke dag raak. Ik durf 's avonds niet naar buiten en mijn hond beeft van angst bij de keukendeur", zegt een bewoner die anoniem wil blijven.

Al weken ergeren de bewoners van Maaspoort zich aan het vuurwerk dat elke dag in hun buurt wordt afgestoken. "En het is pas oktober", zegt een man die in Maaspoort woont. "Laat op een avond, terwijl ik beneden tv zat te kijken, hoorde ik een extreem harde knal."

Een andere bewoner, die anoniem wil blijven uit angst voor represailles, wordt regelmatig gewekt door de knal. “Voor mijn vrijwilligerswerk moet ik vaak vroeg op. Als ik wakker word van de harde knal, lig ik te vloeken in bed."

En ook huisdieren hebben last van de knallen. “Mijn beide honden staan ​​al maanden onder stress. Ze lopen zenuwachtig door het huis en kijken angstig naar buiten”, zegt de man, die een paar straten verderop woont. "Mijn honden durven 's avonds bijna niet naar buiten als ik ze moet uitlaten."

Het probleem bestaat al jaren en wordt alleen maar erger. “Een groep jongeren veroorzaakt al zeker vier jaar vuurwerkoverlast. Ik ben bang dat het helemaal goed mis gaat. Of bewoners nemen het heft in eigen handen om het te stoppen.”

Vuurwerk wordt ook steeds zwaarder en illegaal. Het gaat niet om vuurwerk of siervuurwerk, maar om nitraten. Een buurman weet dit omdat hij lid is van een schietsportvereninging.

“Ik ken het verschil tussen legaal en illegaal vuurwerk heel goed. Ik kan het horen aan de gewelddadige knal van het buskruit”, zegt hij. "Deze nitraten zijn, net als cobra's, levensbedreigend. Als ze die dingen in de buurt van ons huis aansteken, gaan de koffiekopjes op tafel rammelen.”

Buurtbewoners bellen regelmatig de politie om aangifte te doen. Zonder resultaat. En veel bewoners durven de daders zelf niet aan te spreken. “Ik woon vlakbij de Noorderplas, een donker park waar je 's avonds niet graag komt. Als ik een knal hoor, durf ik niet naar buiten. Ik weet niet wie of wat ik zal vinden."

En voor degenen die wel durven, kunnen de gevolgen verschrikkelijk zijn. "Er is een baksteen door het raam van mijn buurman gegooid, vermoedelijk als wraak. Die avond benaderde hij een groep jongeren die illegaal vuurwerk hadden afgestoken", vertelt een andere Bossche-bewoner.

Afgelopen nieuwjaar heeft de wijkraad een meldpunt geopend. Dat wordt overspoeld met meldingen vanaf begin deze maand. "We hebben al 93 meldingen gehad en er komen elke dag nieuwe bij", zegt Chris Lampe, voorzitter van de districtsraad. "Het probleem doet zich in heel Den Bosch voor, maar in Maaspoort is het heel ernstig."

Inmiddels heeft de deelraad overleg gepleegd met onder meer de gemeentepolitie, de gemeente en jeugdwerkers. “We kunnen het probleem nooit helemaal oplossen. Maar we zullen in ieder geval stappen ondernemen om de intimidatie te beperken.”

Welke dat precies zijn, kan de voorzitter niet zeggen. "We willen de daders in ieder geval duidelijk maken wat ze gezinnen en huisdieren aandoen."

Nieuwer Ouder