Hoge uitkering voor oud-premier Truss, britse vakbonden boos

In het Vereningd Koninkrijk hebben vakbonden en politici boos gereageerd op de voordelen die Liz Truss zal kunnen claimen na haar ambtstermijn als premier. Ze heeft recht op £ 115.000 (€ 131.000) per jaar aan financiële steun voor voormalige premiers.

Nu veel Britten het financieel moeilijk hebben vanwege de hoge inflatie, ligt deze regeling nu onder vuur.

Het controversiële voordeel heet Public Duty Costs Allowance (PDCA) en bestaat al tientallen jaren. De reden is dat oud-premiers nog steeds een belangrijke rol spelen in het openbare leven en daardoor ook kosten maken, bijvoorbeeld door het betalen van salarissen. Het rijk draagt ​​hieraan bij via de PDCA.

Critici ergeren zich aan het feit dat Truss nog maar een paar weken aan de macht is, maar de rest van haar leven kan profiteren van de regeling.

"Ze zou niet levenslang toegang moeten hebben tot dezelfde £ 115.000 als recente voorgangers die al meer dan twee jaar aan de macht zijn", zei een woordvoerder van de oppositiepartij Liberaal-Democraten in een Brits mediabericht.

Ambtenaren naar de voedselbank

Er is ook kritiek op dit voordeel voor Truss omdat veel ambtenaren in het VK moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Een op de vijf ambtenaren zou naar de voedselbank moeten en 35 procent zou maaltijden moeten overslaan omdat ze niets te eten hadden. Dat zegt de topman van ambtenarenvakbond PCS in de krant The Guardian. Britse vakbonden willen daarom dat Truss afziet van de uitkering.

Truss kondigde deze week haar vertrek aan nadat ze zwaar bekritiseerd was vanwege haar haperende economische beleid.

Nieuwer Ouder