Forse groei bevolking eerste negen maanden van 2022 door immigratie

De Nederlandse bevolking is in de eerste negen maanden van dit jaar flink gegroeid met zo'n 191.000 inwoners. Dat zijn er volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ruim twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Begin deze maand telde Nederland bijna 17,8 miljoen inwoners.

In de eerste drie maanden van dit jaar kwamen in totaal 318.000 mensen naar Nederland. Deze groei is vooral te danken aan immigratie omdat er minder kinderen werden geboren.

Oekraïners vormen ongeveer een derde van de immigranten. Vooral in de eerste drie maanden na de Russische inval kwamen veel Oekraïners naar Nederland. De meesten van hen vestigden zich in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Almere.

Ook meldden zich relatief meer mensen uit India, Turkije, Syrië en Afghanistan aan bij een Nederlandse gemeente.

Niet alle immigranten die naar Nederland komen, blijven hier. Volgens het CBS zijn vooral in het derde kwartaal van dit jaar vertrokken er ook weer veel mensen. Vooral vluchtelingen uit Oekraïne.

Verder constateert het CBS dat het aantal geboorten in de eerste negen maanden is afgevlakt. Vorig jaar was er nog sprake van een "corona-babyboom" - in tien jaar tijd zijn er niet zoveel baby's geboren als in het jaar daarvoor - aan deze groei lijkt nu een einde te komen. Tegelijkertijd was de sterfte relatief hoog.

Nieuwer Ouder