Euro weer meer waard dan dollar: Stuivertje-wisselen in valutaland

De euro is opnieuw meer waard dan de Amerikaanse dollar. Op donderdag kon je $ 1.009 krijgen voor 1 euro. Het is voor het eerst in anderhalve maand dat de wisselkoers van de euro hoger is dan die van zijn Amerikaanse tegenhanger.

Jarenlang was de Europese gemeenschappelijke munt aanzienlijk meer waard dan de dollar. Op zijn hoogtepunt in 2008 kreeg je zelfs $1,58 voor 1 euro. Sindsdien is de wisselkoers van de euro gedaald.

Deze daling versnelde dit jaar doordat de rente in de VS sneller steeg dan in de EU. De Federal Reserve deed dit om de inflatie te beperken. Door deze stijgingen werd de Amerikaanse munt aantrekkelijker. Daardoor zakte de euro in augustus voor het eerst in twintig jaar onder de dollar.

Sinds half september is de dollar meer waard dan de euro. Maar de rollen zijn nu omgedraaid - althans voorlopig.

Dit komt onder meer doordat beleggers verwachten dat de rente de komende periode in de VS minder snel zal stijgen, terwijl in de EU een forse stijging wordt verwacht.

De Europese Centrale Bank (ECB) maakt later op donderdag de nieuwe rente bekend. De rente stijgt naar verwachting met 0,75 procentpunt. De ECB heeft al aangekondigd de rente te blijven verhogen totdat de inflatie onder controle is.

Nieuwer Ouder