Duikers inspecteren Krimbrug, nog veel onduidelijk over de explosie en de schade

Russische duikers bekijken vandaag (zondag) de schade aan de Krimbrug. De verbinding tussen het door Moskou geannexeerde Oekraïense Krim-schiereiland en het vasteland van Rusland is zaterdag beschadigd nadat een bom zou zijn ontploft in een vrachtwagen.

Het is nog onduidelijk wie er achter het opblazen van een deel van de brug zit. Oekraïne heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval niet opgeëist en beweert dat Rusland erachter zat. De explosie was het gevolg van een interne machtsstrijd in Moskou, zei Kiev eerder.

De duikers zullen rond 6 uur lokale tijd met de inspectie beginnen, vertelde de Russische vice-premier Marat Khusnullin aan het Russische persbureaus. Het onderzoek moet aan het eind van de dag zijn afgerond.

Door de explosie is een deel van de verkeersbrug ingestort. Het verkeer is inmiddels teruggekeerd naar het onbeschadigde rijdek, melden lokale autoriteiten. Treinen zouden ook over de aangrenzende spoorbrug gaan. Experts hebben ernstige twijfels over deze beweringen.

De Russische gouverneur van de Krim Sergei Aksyonov zei tegen verslaggevers dat "de situatie beheersbaar is". "Het is onaangenaam, maar niet dodelijk. Natuurlijk worden emoties gewekt en is er een verlangen om wraak te nemen." Volgens hem is er op de Krim brandstof voor een maand en voedsel voor meer dan twee maanden.

De Russische president Vladimir Poetin heeft opdracht gegeven tot meer veiligheid voor de belangrijke brug op de Krim. Ook de pijpleidingen en installaties die de Krim van aardgas en elektriciteit voorzien, moeten strenger worden gecontroleerd. De Russische veiligheidsdienst FSB zal verantwoordelijk zijn voor de verscherpte veiligheidsmaatregelen.

Nieuwer Ouder