Compensatie voor KLM personeel dat overdosis chroom inademde

Luchtvaartmaatschappij KLM introduceert een compensatieprogramma voor werknemers die schade hebben opgelopen door het werken met Chroom-6. Dit is een metaalsoort die onder meer voorkomt in primers en coatings. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

De regeling bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een financiële tegemoetkoming.

De vergoeding volgt op in 2020 gestart onderzoek. Daaruit blijkt dat bepaalde werknemers tussen 1970 en 1991 tussen de 10 en 100 microgram per kubieke meter inhaleerden.

Aangezien de wettelijke limiet tussen 1976 en 2017 geleidelijk werd verlaagd van 100 microgram per kubieke meter naar 1 microgram, is het mogelijk dat een aantal mensen in deze periode is blootgesteld aan te hoge niveaus.

“KLM hecht veel belang aan de gezondheid en veiligheid van haar medewerkers en betreurt het ten zeerste dat sommige voormalige medewerkers een verhoogd risico lopen op gezondheidsproblemen door het werken met Chroom-6. Deze regeling is bedoeld als vergoeding voor geleden schade", aldus het bedrijf.

De regeling is gericht op medewerkers, oud-medewerkers, gepensioneerden, uitzendkrachten en stagiaires die in dienst zijn of zijn geweest en werkzaam zijn of waren voor vliegtuig-, motor- of onderdelenonderhoud bij KLM Engineering & Maintenance, Transavia, Regional Jet Centre en haar voorganger Martinair en werken of hebben gewerkt met chroom- 6. Ook nabestaanden en erfgenamen kunnen er recht op hebben.

Nieuwer Ouder