Veel meer mensen hebben mentale problemen

 



 Volgens cijfers van arbodienstverleners HumanCapitalCare en ArboNed ligt het mentaal verzuim nu zo'n 10 procent hoger dan in dezelfde periode in 2019. Het aantal ziekmeldingen op het werk is weer bijna terug op het niveau van voor de coronapandemie. Maar het aandeel van het zogenoemde psychisch verzuim daarin is juist flink gestegen.

"Dat is veel", zegt bedrijfsarts en directeur medische zaken Jurriaan Penders van HumanCapitalCare. "Op het totale aantal ziekmeldingen neemt het aandeel van verzuim om mentale redenen steeds verder toe."

Het gaat dan om ziekmeldingen als gevolg van de hoge werkdruk en veel stress. "Minder ontspanning op het werk werkt daar ook in door." Het is de hele maatschappij die momenteel in de problemen zit. Mensen hebben zorgen, moeite om mee te doen. De maatschappij verlangt veel meer van ons."

Volgens Penders is er niet alleen sprake van meer werkdruk, maar staat er over de hele linie meer druk op. "Iedereen heeft een aandeel in de oorzaak en het oplossen daarvan."

In augustus lag het totale ziekteverzuim nog een fractie hoger dan in dezelfde maand in 2019. "Dit verschil kan grotendeels verklaard worden door het verzuim van mensen met langdurige covid." Corona speelt nauwelijks meer een rol in het aantal ziekmeldingen.



Nieuwer Ouder