Vanwege de stijgende inflatie blijven klanten weg uit winkels.

Omdat de energie- en voedselprijzen blijven stijgen kopen we steeds minder kleding en huishoudelijke artikelen zoals vazen, potten en meubels. "We merken dat consumenten de afgelopen vier weken voorzichtiger zijn geworden", zegt Jan Meerman, algemeen directeur van INretail, de branchevereniging voor de sport-, mode- en schoenenindustrie, tegen NU.nl.

“De eerste helft van het jaar was voor veel ondernemers zeer positief, met verkopen zelfs boven de verwachting. Maar we zien de laatste tijd dat het aantal klanten terugloopt. In de sport-, mode- en schoenensector is er een daling tussen de 5 en 10 procent", zegt Meerman.

Volgens de algemeen directeur van INretail komt dit mede door het dalende consumentenvertrouwen. Het consumentenvertrouwen in ons land zakte deze maand naar een historisch dieptepunt, maakte het statistiekenbureau CBS vorige week bekend. We zijn nog nooit zo somber geweest als in september en maken ons vooral zorgen over onze eigen financiële situatie.

“Bovendien is er een torenhoge inflatie. Daarnaast zijn er inmiddels veel mensen uitgekocht. Iedereen  heeft veel geïnvesteerd in bijvoorbeeld de eigen woning tijdens de Corona-periode", zegt Meerman.

De looneisen van de vakbonden zijn daarom onrealistisch, zegt Meerman. Zo pleit het CNV voor een loonsverhoging van 5 tot 10 procent voor het komende seizoen. De FNV wil zelfs een volledige prijscompensatie voor werknemers, zodat ze hun koopkracht kunnen behouden. Dat betekent een loonvordering van zo'n 12 procent.

"De inflatie is vooral het gevolg van stijgende energieprijzen en ook werkgevers worden daar door geraakt. Hoe moeten retailers zich zulke loonsverhogingen veroorloven als ze door de Corona-periode geen vet op hun botten hebben?", vraagt ​​Meerman zich hardop af.

Nieuwer Ouder