Twintig boeren gingen sinds 2020 akkoord met uitkoopregeling


 

Het eerste uitkoopregeling voor boeren om de stikstofuitstoot te verminderen moet nog een groot succes worden. Op dit moment loopt de regeling erg slecht. In heel Nederland zijn sinds 2020 nog maar twintig boeren uitgekocht door de overheid.

Het gaat om het uitkoopregeling voor zogenaamde piekbelastingbetalers: boeren met boerderijen in de buurt van beschermde natuurgebieden. De agrarische sector is de grootste uitstoter van ammoniak. Dit komt onder meer door koeien- en varkensmest die door boeren op hun land wordt uitgestrooid.

Volgens de provincies kwamen zeker 750 bedrijven in aanmerking voor een vrijwillig uitkoopregeling. Na ruim twee jaar is er met slechts twintig veehouderijen een akkoord bereikt. Slechts een klein deel van het toegezegde bedrag van € 350 miljoen is besteed.

De provincies zien de "constant fluctuerende omstandigheden" van het rijk als de belangrijkste reden waarom het niet stormt. Het 'uiterst aantrekkelijke plan' waar stikstofminister Christianne van der Wal het eerder over had, zou boeren op hun hoede maken.

Van der Wal erkent dat het aantal aanmeldingen "langzaam op gang komt". Hij wijst erop dat de koopovereenkomst is verlengd tot december en hoopt dat boeren zich voor die tijd zullen blijven melden. "De eerste boeren worden nu gekocht, maar dat is een tijdrovend proces. Dat doe je niet van maandag tot en met dinsdag."

De provincies verwachten niet dat er de komende maanden veel nieuwe buy-outcontracten zullen worden getekend, hooguit 'enkele tientallen'.



Nieuwer Ouder