Tekort aan drinkwater in de toekomst waarschuwen waterbedrijven

Drinkwaterbedrijven waarschuwen dat "het watersysteem zijn grenzen bereikt". Dit komt door droogte, verzilting en vervuiling van drinkwaterbronnen, meldt NRC. De tien drinkwaterbedrijven in Nederland moeten voor 2030 meer drinkwater produceren om aan hun wettelijke verplichting te voldoen.

Om in voldoende drinkwater te blijven voorzien, moeten ze de inname, zuivering en distributie van water opschalen. De Vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin schrijft in een intern document dat sommige bedrijven dit al moeten doen om de drinkwatervoorziening veilig te stellen. Dit zijn Dunea, Vitens en Waterbedrijf Groningen.

"Water dat uit de kraan komt lijkt voor de hand liggend, maar dat is het niet", aldus de notitie. "Het watersysteem loopt tegen zijn grenzen aan door droogte, verzilting en toenemende vraag naar water door een groeiende bevolking en economie."

Daarnaast gaat de kwaliteit van het drinkwater achteruit door vervuiling door landbouw, industrie en huishoudens. Op deze manier lopen toekomstige generaties het risico "opgezadeld te worden met een onbetrouwbare drinkwatervoorziening".

De waterbedrijven willen dat de politiek in actie komt. Ze pleiten onder meer voor meer investeringen in nieuwe manieren om water te winnen, zoals het omzetten van zeewater in drinkwater. Zonder actie kunnen de bedrijven niet garanderen dat ze de 900.000 woningen die het kabinet wil bouwen op tijd van goed drinkwater kunnen voorzien.

Nieuwer Ouder