Tandartsen weten niet of hackers gegevens kopieerden tijdens de cyberaanval

Tandartsorganisatie Colosseum Dental sloot deals met de hackers, die in augustus de systemen van tientallen tandartsen gijzelden. Het in Oosterhout gevestigde bedrijf kan echter niet met zekerheid zeggen dat hackers geen gevoelige gegevens hebben ingezien of gekopieerd.

Na gesprekken met experts die het bedrijf de afgelopen weken hebben begeleid, gelooft Colosseum Dental niet dat de gehackte gegevens openbaar zijn gemaakt. Het bedrijf kan echter geen uitsluitsel  geven of gegevens van patiënten en medewerkers zijn gekopieerd of ingezien door hackers.

Volgens Colosseum Dental "biedt het daartoe uitgevoerde onderzoek onvoldoende duidelijkheid en zekerheid". "Helaas kunnen we hier geen verdere individuele vragen over beantwoorden", staat in een bedrijfsverklaring die maandag ook naar klanten van getroffen tandartsen is gestuurd.

Betaling

Begin augustus werd het bedrijf het slachtoffer van een cyberaanval die de computersystemen van tientallen tandartsen verlamde. De Volkskrant schreef eerder dat het bedrijf ruim twee miljoen euro losgeld had betaald aan hackers om de systemen te herstellen.

Het bedrijf wilde destijds niet bevestigen dat het in contact was geweest met de hackers. Colosseum Dental laat in het midden wat er precies is afgesproken en of er daadwerkelijk geld is betaald, blijkt uit een website over de hack van de tandartsenorganisatie.

Colosseum Dental heeft meer dan honderd vestigingen in de Benelux, waarvan 38 in Brabant.

Nieuwer Ouder