Shakira moet voor Spaanse rechter verschijnen wegens belastingontduiking

Shakira moet voor de rechtbank in Spanje verschijnen voor ruim 14,5 miljoen euro aan inkomsten die ze nooit zou hebben aangegeven bij de Spaanse belastingdienst. De zanger heeft altijd elke schuld ontkend. Ze moet nu voorkomen om haar verhaal te vertellen.

Shakira beweert dat ze van 2012 tot 2014, de jaren waarop de aanklacht betrekking heeft, niet in Spanje heeft gewoond. Maar aanklagers zeggen dat ze meer dan de helft van de tijd in het land was. Ze zou dus belasting moeten betalen.

Shakira's advocaten zeggen dat haar cliënt in de Bahama's woonde en pas in 2015 naar Spanje verhuisde. De Spaanse justitie stelt op haar beurt dat ze van 2012 tot 2014 geen dag in haar thuis op de Bahama's was. Ze zou Spanje alleen hebben verlaten voor de opnames van het Amerikaanse The Voice.

In juli kreeg de zangeres een schikkingsvoorstel voor een onbekend bedrag, maar dat wees ze af. Als Shakira schuldig wordt bevonden, riskeert ze een gevangenisstraf van maximaal acht jaar. Ook justitie eist een boete van ruim 23 miljoen euro.

Shakira komt oorspronkelijk uit Colombia maar is vanwege haar ex-partner Gerard Pique naar Spanje verhuisd. Hij speelt voor FC Barcelona en de twee woonden ook samen met hun twee kinderen in de Spaanse stad. Het stel ging afgelopen zomer uit elkaar.

Wanneer het proces van start gaat, is nog niet bekend.

Nieuwer Ouder