Rekening nog dit jaar omlaag. Kabinet en energiebedrijven eens over prijsplafond

De overheid en energiebedrijven hebben voor dit jaar een prijsplafond voor gas en elektriciteit afgesproken. Door de noodmaatregel gaat de energierekening al in november omlaag en duurt tot en met 2023. Details moeten nog worden uitgewerkt. Dat melden insiders maandagavond aan persbureau ANP.

De maatregel geldt volledig vanaf 1 januari, maar de energierekening wordt al in november verlaagd.

De kosten worden geschat op 6 tot 10 miljard euro. Dit wordt deels betaald door een eerdere belastingkorting op de energierekening van volgend jaar terug te draaien  .

Ook komt er een noodfonds voor mensen die hun energierekening niet meer kunnen betalen. Het kabinet heeft hiervoor 50 miljoen euro uitgetrokken. Ook energiebedrijven dragen hieraan bij.

Verdere details worden naar verwachting op dinsdag tijdens Prinsjesdag bekend gemaakt.

De druk van buitenaf om dit jaar iets te doen groeide

Lange tijd werd gezegd dat er voor dit jaar geen grote ingrepen konden worden gedaan om torenhoge energiekosten wat te dempen. Dit was voornamelijk te wijten aan moeilijkheden bij de uitvoering van deze maatregelen. Vooral de Belastingdienst is hierop niet voorbereid, was steeds de lezing van onder meer minister Sigrid Kaag (Financiën) en minister-president Mark Rutte.

Kabinet en coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie zijn eind augustus een "omvangrijk" koopkrachtpakket overeengekomen.

De maatregelen met een totale omvang van zo'n 15 miljard euro worden pas volgend jaar ingevoerd, terwijl steeds meer huishoudens door aflopende energiecontracten in financiële problemen komen. Daardoor moeten sommige mensen drie of vier keer zoveel betalen voor gas en licht.

Het kabinet en de coalitie zwegen lange tijd, maar de druk groeide om dit jaar met iets te komen. Uiteindelijk hebben deze partijen hebben afgelopen weekend koortsachtig overlegd en is nu de kogel eindelijk door de kerk.

Plan GroenLinks en PvdA lijkt blauwdruk

Van volledige compensatie kan geen sprake zijn. Tot een gemiddeld verbruik zijn de prijzen vastgesteld op het niveau van januari dit jaar. Dat was vóór de oorlog van Rusland met Oekraïne.

Deze prijs is nog steeds hoog in vergelijking met voorgaande jaren, maar veel lager dan nu. De huidige prijs geldt boven het gemiddelde verbruik. Zo blijft de prikkel om energie te besparen, een belangrijk klimaatdoel van het kabinet.

Het plan lijkt sterk op het voorstel van GroenLinks en PvdA afgelopen zomer. Partijleiders Jesse Klaver (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) werden maandagmiddag door Rutte uitgenodigd om hun idee toe te lichten.

De linkse oppositiepartijen vinden het onbegrijpelijk dat het kabinet zo lang heeft gewacht met ingrijpen om de bevolking dit jaar extra financiële steun te geven. Deze verontwaardiging is wijdverbreid in de oppositie.

Kabinet en coalitie hebben altijd gezegd dat er vorig jaar bijna 7 miljard euro meer is uitgegeven en voor volgend jaar volgt een fors pakket.

Nieuwer Ouder