Opvang van 500 asielzoekers in tijdelijke woonunits bij Nuenen?


De gemeente Nuenen bekijkt of het mogelijk is om 500 asielzoekers tijdelijk te huisvesten op de Gulbergen. De gemeente denkt aan kleine woningen die minimaal twee jaar en maximaal tien jaar mee kunnen gaan. Hiermee wordt een vraag beantwoord vanuit de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Hoewel de komst van de asielzoekers nog niet officieel is, lijkt er niet veel in de weg te staan. "De vastgelopen asielopvang is een nationale crisis", zei de gemeenschap. "Dus haast hiermee is aan de orde van de dag."

Daarnaast hoeft het volgens de gemeente niet ingewikkeld te zijn om 500 asielzoekers onder te brengen in wooneenheden op de Gulbergen. “We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er zijn ervaringen, bijvoorbeeld van andere gemeenten en het COA, waar we dankbaar gebruik van kunnen maken. Op die manier kan de verkenning snel gaan.”

Crisishulp en statushouders

Het betreft 500 asielzoekers of statushouders of beiden die naar Gulbergen verhuizen. Volgens de gemeente kan worden gedacht aan:

Opvang van Oekraïners,

Crisisopvang van asielzoekers,

Huisvesting voor mensen die al een verblijfsvergunning hebben gekregen maar nog wachten op een appartement, de zogenaamde statushouders.

Ze moeten gehuisvest worden op het landgoed Gulbergen op het grondgebied van gemeente Nuenen. Het is niet verwonderlijk dat Gulbergen nu in beeld is, zegt de gemeente. Zeven jaar geleden kwam deze plek al in aanmerking voor de huisvesting van 1.200 asielzoekers. Dit keer treft het maximaal 500 mensen. Voor hen zouden nu kleine wooneenheden gebouwd kunnen worden.

Tijdelijk maar meerjarig

De huisvesting is tijdelijk, maar wel meerjarig. Volgens de gemeente Nuenen gaat het om minimaal twee en maximaal tien jaar. Als de opvang langer dan tien jaar duurt, is er geen sprake meer van tijdelijke huisvesting, maar van permanente huisvesting.

Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer de bouw precies kan beginnen.

Nieuwer Ouder