Oplossingen voor de woningnood lagen op tafel, maar niemand wilde luisteren




 De woningnood is anno 2022 groter dan ooit. De prijzen van zowel koop- als huurwoningen zijn fors gestegen. En hoe kan het ook anders? In de afgelopen jaren is er nauwelijks bijgebouwd. Het woningaanbod is dus nagenoeg onveranderd gebleven. Terwijl de bevolkingsomvang - en daarmee de woningvraag - door de massale immigratie flink is toegenomen.

Al in 2019 waarschuwde FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet voor de toenemende druk op onze woningmarkt. In debat met CDA-Kamerlid Pieter Heerma wees hij op de volgende problematische ontwikkelingen:

  • De ondertekening van het Marrakesh-immigratiepact, een verdrag dat massale immigratie faciliteert en ervoor zorgt dat het aantal inwoners van Nederland blijft toenemen. Per jaar worden netto ruim 100.000 immigranten naar Nederland gehaald2. Kortom: meer woningvraag.
  • De stikstofrichtlijnen en het klimaatbeleid, die tezamen zoveel juridische obstakels opwerpen voor de woningbouw dat er amper kan worden bijgebouwd. Kortom: een beperkt woningaanbod.

"U ziet niet dat u zelf dit probleem veroorzaakt doordat de bevolking alsmaar blijft groeien — niet doordat wij zo veel kinderen krijgen in Nederland, maar doordat er zo ontzettend veel mensen hiernaartoe komen. [...] Ziet u daar niet de oorzakelijkheid van in? U veroorzaakt zélf de problemen die u hier zegt te willen bestrijden."

Niets wijst erop dat CDA en VVD ondertussen hebben geleerd van hun fouten.



Persbericht: FORUM VOOR DEMOCRATIE

Nieuwer Ouder