Nibud wil snel actie, ABN vindt dat er nog geen sprake is van energiecrisis

Er zijn nog geen grote betalingsproblemen met energierekeningen, meldt het AD op basis van een onderzoek van ABN AMRO. Volgens de bank moet de overheid daarom wachten met verdere steunmaatregelen. Toch kunnen consumenten de hulp goed gebruiken, zegt het Nibud.

ABN AMRO onderzocht acht maanden lang de maandlasten en eindafrekeningen van een miljoen huishoudens. De conclusie van dit onderzoek is dat er nog geen sprake is van een energiecrisis. "Het gemiddelde maandbedrag in augustus was 166 euro, vorig jaar augustus was dat 132 euro", zegt hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN AMRO tegen het AD.

De gemiddelde stijging is ruim een ​​kwart hoger dan een jaar geleden. Er zijn ook mensen die nu 500 euro per maand betalen, maar volgens de bank is dit een uitzondering.

Daarom stelt de topeconoom voor om alles voor te bereiden om steun te geven, maar te wachten tot het nodig is. "Anders zal de inflatie blijven stijgen."

Volgens het Nibud is het nooit te vroeg om mensen uit de schulden te houden. "ABN AMRO wil niet dat de inflatie stijgt en bekijkt de cijfers vanuit dat perspectief", aldus een woordvoerder. "Maar vanuit consumentenperspectief zien wij het anders."

Stress bij consumenten

Ze zien dat mensen veel stress hebben door stijgende energieprijzen en bang zijn voor wat komen gaat. “Er is volledige onzekerheid over wat de volgende tarief zal zijn. Mensen zien de bui al hangen, en terecht.”

Het Nibud zegt heel blij te zijn met het maatregelenpakket van volgend jaar, maar het is ook heel belangrijk dat mensen komend najaar op steun kunnen rekenen. "Mensen zitten omhoog en kunnen nu wel een buffer gebruiken."

Nieuwer Ouder