Modi (India) herintroduceert uitgestorven cheeta's op verjaardag




Cheeta's zullen voor het eerst in India rondzwerven sinds ze in 1952 officieel uitgestorven werden verklaard. Een groep van acht katten arriveerde zaterdag uit Namibië ter gelegenheid van de verjaardag van premier Narendra Modi. Ze ondergaan een quarantaine van een maand voordat ze worden vrijgelaten in een nationaal park in centraal India. Cheeta's deelden voorheen jungles met andere grote katten zoals leeuwen en tijgers, maar verdwenen 70 jaar geleden. Het zijn 's werelds snelste landdieren, in staat om snelheden van 70 mijl (113 km) per uur te bereiken. Dit is de eerste keer dat een grote carnivoor van het ene continent naar het andere wordt verplaatst en opnieuw in het wild wordt geïntroduceerd.

Minstens 20 cheeta's komen naar India vanuit Zuid-Afrika en Namibië, waar meer dan een derde van de 7.000 cheeta's ter wereld leven.

De eerste groep van acht, vijf vrouwen en drie mannen, tussen de twee en zes jaar oud, is zaterdag vanuit Windhoek in Namibië aangekomen in de Indiase stad Gwalior.

Minstens 20 cheeta's komen naar India vanuit Zuid-Afrika en Namibië, waar meer dan een derde van de 7.000 cheeta's ter wereld leven.

De eerste groep van acht, vijf vrouwen en drie mannen, tussen de twee en zes jaar oud, is zaterdag vanuit Windhoek in Namibië aangekomen in de Indiase stad Gwalior.

Natuurexperts, dierenartsen en drie biologen vergezelden de dieren terwijl ze de transcontinentale reis maakten in een aangepast passagiersvliegtuig van de Boeing 747.

Vanuit Gwalior werden de cheeta's per helikopter overgebracht naar Kuno National Park in de staat Madhya Pradesh, waar ze werden vrijgelaten door een delegatie onder leiding van de heer Modi.

Het Kuno National Park, verspreid over een gebied van 289 vierkante mijl, is een uitgestrekt toevluchtsoord met prooiachtige antilopen en wilde zwijnen voor de wilde katten.

Er is een geëlektrificeerd verblijf gebouwd, met 10 compartimenten die in grootte variëren, zodat de dieren in quarantaine kunnen voordat ze in het wild worden vrijgelaten.

Elke cheeta krijgt een toegewijd team van vrijwilligers, die het dier in de gaten houden en de bewegingen van het dier in de gaten houden. Elke cheeta heeft een halsband voor satellietradio's om hun geolocatie-updates.

Experts zeggen dat een combinatie van jacht, verlies van leefgebied en voedselschaarste heeft geleid tot de verdwijning van de cheeta in India.

Studies tonen aan dat tijdens de koloniale periode minstens 200 cheeta's werden gedood in India, grotendeels door schapen- en geitenhoeders.

Sommigen van hen werden geëlimineerd door premiejacht omdat de katten dorpen zouden binnendringen en vee zouden doden. De cheeta is het enige grote zoogdier dat in het land is uitgestorven sinds zijn onafhankelijkheid van de Britse overheersing.

ndia spant zich sinds de jaren vijftig in om cheeta's opnieuw te introduceren. Een poging van Iran in de jaren zeventig mislukte nadat de sjah van Iran was afgezet en de onderhandelingen waren stopgezet.

Voorstanders van het project zeggen dat de herintroductie van cheeta's lokale economieën zal opbouwen en zal helpen bij het herstel van ecosystemen die de grote katten ondersteunen.
Nieuwer Ouder