Meer mensen kunnen naar de voedselbank

 



Voedselbanken verlagen de drempel voor het krijgen van hulp. Meer mensen kunnen voortaan gebruik maken van de voedselbanken. Dat gebeurt omdat de kosten van het levensonderhoud van mensen zijn gestegen.

De voedselbanken kijken naar het aantal gezinsleden, de inkomsten en de vaste lasten. Een alleenstaande ouder met twee kinderen kon eerst een voedselpakket krijgen als er maandelijks minder dan 450 euro overbleef voor bijvoorbeeld eten en drinken. Dat bedrag ligt nu op 520 euro.

De koepelorganisatie is bezorgd of er nog wel genoeg voedsel blijft binnenkomen bij de voedselbanken. Donateurs, onder meer supermarkten, leveren namelijk minder aan omdat ze maatregelen hebben genomen tegen voedselverspilling. Hierdoor blijft er minder over voor de voedselbanken. Ook zijn er meer mensen die hulp zoeken bij de voedselbanken. Hierdoor blijft er voor iedereen minder hulp beschikbaar. 

Vorige maand liet Voedselbanken Nederland al weten dat het totale aantal mensen dat eten ophaalt bij de voedselbank de afgelopen twee maanden met zo'n 10 procent is gestegen. Het gaat dan onder meer om ouderen met een AOW-uitkering, die vroeger hun vaste lasten nog wel konden betalen maar dat nu niet meer kunnen.

Nieuwer Ouder