Iraanse vrouwen zwaaien met hun hoofddoek na dood Amini (22)

Voor de derde dag op rij gingen honderden Iraniërs de straat op om hun woede te uiten over de dood van Mahsa Amini. De 22-jarige vrouw stierf vorige week nadat ze was gearresteerd wegens het overtreden van de islamitische kledingvoorschriften.

Grote groepen demonstranten verzamelden zich maandag in de Iraanse hoofdstad Teheran. Volgens staatspersbureaus gebruikte de politie wapenstokken en traangas om het protest neer te slaan. Verschillende demonstranten werden gearresteerd.

De onrust brak uit toen Amini vorige week stierf nadat zij was gearresteerd door de religieuze politie. De vrouw zou haar hoofd niet goed hebben bedekt, in strijd met de islamitische kledingvoorschriften.

Ze werd naar een politiebureau in Teheran gebracht, waar ze stierf aan hartproblemen aldus de politie. Volgens critici werd ze geslagen door politieagenten. Een CT-scan zou volgens The Guardian een gebroken bot en bloeding laten zien.

Iraanse vrouwen vechten tegen de religieuze politie

Demonstranten eisen nu antwoorden. Iraanse vrouwen gebruiken het moment ook om te strijden tegen de strikte regels en de religieuze politie. Zo zijn er foto's van vrouwen die hun hoofddoek afdoen en ermee in de lucht zwaaien.

Het protest breidt zich nu ook uit naar andere delen van Iran. Ook waren er demonstraties in de provincie Koerdistan, waar Amini woonde. Volgens een mensenrechtenorganisatie kwamen vijf mensen om het leven toen agenten het vuur openden op demonstranten. Staatsmedia spreken dit bericht tegen.

De Iraanse politie reageerde maandag op de verontwaardiging over de dood van Amini. Op een persconferentie sprak politiechef Hossein Rahimi van een "ongelukkig incident", aldus CNN. De vrouw zou na haar arrestatie geen lichamelijk letsel hebben opgelopen. Volgens de commandant heeft de politie "er alles aan gedaan" om hen in leven te houden.

Nieuwer Ouder