Inclusief onderwijs lijkt verder weg dan ooit

 



Wat is het duurste gerecht?”, vraagt docent Marion van der Burg aan haar leerlingen van de Brug, school voor voortgezet speciaal onderwijs (vso), in Rotterdam, terwijl ze foto’s van gerechten laat zien. “Ieuw, bruine bonen!”, reageert een meisje. Een jongen wijst langzaam de salade aan. “Ja, heel goed. Gemengde salade is het duurst, want groente is veel duurder dan bruine bonen.” ‘Leren om zo zelfstandig mogelijk te leven’, is het motto van de vso-afdeling Praktisch, gericht op leerlingen van twaalf tot achttien jaar met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking of een chronische ziekte. Er zijn negen groepen van maximaal twaalf leerlingen en zij stromen in principe na zes jaar uit richting beschut werk, dagbesteding of vervolgopleiding. 

Het onderwijs in de groep wordt verzorgd door een team van leerkrachten en onderwijsassistenten. Het aantal leerlingen en de problematieken nemen toe, ziet docent Van der Burg die er inmiddels ruim 25 jaar met veel plezier werkt. “Er zijn hier ook leerlingen met een visuele beperking, taalontwikkelingsstoornis of autisme. Eigenlijk bedienen we nu cluster 1, 2 en 3.” Tegelijkertijd laat het personeelstekort zich meer en meer voelen, merkt ze. “Doordat veel collega’s met pensioen gaan, gaat veel kennis verloren. En nieuwe mensen zijn nauwelijks te vinden. We zitten al een tijd zonder teamleider, er is een lange wachtlijst voor de psycholoog en nu vertrekt ook nog onze orthopedagoog.”


Het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs ligt inmiddels weer hoger dan voor de invoering van passend onderwijs. En dat terwijl het lerarentekort er het hoogst is en de lerarenopleidingen vaak tekortschieten in hun aanbod over speciaal onderwijs.


Lees het hele artikel hier:

https://www.aob.nl/nieuws/inclusief-onderwijs-lijkt-verder-weg-dan-ooit/


Persbericht: AOB

Nieuwer Ouder