Hypotheekrente verder omhoog tot meer dan 4 procent

De hypotheekrentes zijn de afgelopen weken verder gestegen. Volgens adviesbureau Hypotheekshop ligt het gemiddelde van alle hypotheekrentes inmiddels boven de 4 procent. Van Bruggen Adviesgroep ziet een vergelijkbare trend. Ook de spaarrente stijgt hier en daar.

Wie nu met de NHG-garantie zijn hypotheekrente voor twintig jaar wil vastzetten, krijgt te maken met een gemiddeld tarief van 3,93 procent. Zonder deze garantie betaal je 4,37 procent. In beide gevallen is dat een paar tienden meer dan drie weken geleden. Sommige andere rentetarieven, bijvoorbeeld voor wie de rente voor vijf of tien jaar wil vastzetten, zijn nog harder gestegen.

De hypotheekrente is sinds begin dit jaar fors gestegen. Eind vorig jaar was een rente van rond de 1,5 procent heel gewoon. Sindsdien is deze met enkele procentpunten gestegen. De prijzen zijn in de zomer wat gedaald, maar zijn de afgelopen drie weken weer teruggekeerd.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente verhoogd. Daardoor moeten banken meer betalen om geld te storten bij de ECB. Daarnaast zijn de kapitaalmarktrentes gestegen. Dit betekent dat banken meer rente moeten betalen om geld te lenen.

Hierdoor hebben de banken dus hogere kosten. Om dat terug te verdienen, moeten ze de tarieven voor hun klanten verhogen. In dit geval zijn de tarieven voor huizenkopers van toepassing.

Verschillende banken hebben onlangs de rente op spaardeposito's iets verhoogd. Dit betreft kleinere spelers op de Nederlandse markt zoals Renault Bank, NIBC Direct en J&T Banka, meldt vergelijkingssite Geld.nl.

Grote banken als ING, Rabobank en ABN AMRO hebben hun spaarrente nog niet verhoogd. Ze besloten afgelopen zomer om geen negatieve rente meer te rekenen voor degenen die flink hebben gespaard.

Nieuwer Ouder