Hoe gaan professionals met jongvolwassenen in gesprek over zingeving en zelfregie?

 




Op 29 september 2022 is het boek ‘In gesprek met jongvolwassenen’ van auteurs Susanne Kruys, Wouter Zuurbier en Wico Mulder verschenen. Ze beschrijven hierin een toegankelijke en breed inzetbare aanpak die jongeren doeltreffend helpt in hun zoektocht naar regie over hun eigen leven.

Voor jongvolwassenen ligt de lat hoger dan ooit. Constante prestatiedruk en daaruit voortvloeiende stress kunnen leiden tot klachten als somberheid, angst en paniek. Achter die symptomen gaan echter belangrijke vragen schuil over de eigen identiteit en persoonlijke zingeving. Zoals: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik nou eigenlijk?

Dit soort twijfels vragen van professionals om een holistische aanpak, met oog voor gezondheid en preventie. Daarbij staan zelfzorg, zelfsturing en zingeving centraal. Hoe kom je nu van een klacht naar de onderliggende zingevingsvraag? Hoe kun je problemen samen verkennen en zorg je ervoor dat de jongvolwassene zich gehoord, gezien en begrepen voelt? ‘In gesprek met Jongvolwassenen’ biedt een concrete coachingsmethode voor professionals om met deze hoe dan vragen aan de slag te gaan. Dit alles vanuit een brede blik op het persoonlijke verhaal vanuit vier samenhangende dimensies: fysiek, sociaal, psychisch én spiritueel.

Met een persoonlijke vraag als baken helpt de aanpak van auteurs Kruys, Zuurbier en Mulder jongvolwassenen om hun leven op laagdrempelige wijze in kaart te brengen. Zo krijgen ze zicht op een nieuwe koers, ontdekken ze hun kompas en leren ze wat de volgende stappen zijn die ze willen zetten.


Nieuwer Ouder