Gasverbruik in Nederland flink gedaald

 



Nederlanders hebben de laatste maanden tot 40 procent minder gas verbruikt in vergelijking tot voorgaande jaren. Op dit moment ligt de besparing tussen de 20 en 40 procent. De hoge prijzen spelen hierin de grootste rol.  Uit de recentste cijfers van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat blijkt dat we in Nederland in de week van 7 tot en met 13 september 513 gigawattuur per dag hebben verbruikt. Dat is 34,2 procent minder dan het gemiddelde van de drie jaren ervoor Het ministerie deelt sinds begin juli cijfers over het gasverbruik en daaruit blijkt dat we sindsdien elke week tussen 20 en 40 procent minder verbruikten dan in voorgaande jaren.

Steeds meer huishoudens en bedrijven zien door de hoge prijs het bedrag op hun energierekening stijgen. Zo zijn er mensen die nu honderden euro's per maand meer moeten betalen dan voorheen. Om de kosten te beperken, besparen veel huishoudens op hun verbruik.

De vrees bestaat dat Nederland in de winter met een tekort aan gas komt te zitten. Om dit te voorkomen, wil het kabinet de voorraden zo veel mogelijk aanvullen. Een eerder doel om de voorraden voor 80 procent te vullen, is al gehaald. Toch wil het kabinet doorgaan met gas opslaan zodat er komende winter voldoende gas is voor iedereen.

Nieuwer Ouder