ENC22: Verpleegkundigen voor toekomstbestendige zorg

 



"Hoe houden we met steeds minder verpleegkundigen de zorg in de toekomst toegankelijk, patiëntgericht en betaalbaar?" Honderden verpleegkundigen uit wetenschap, onderwijs en praktijk buigen zich van 4 tot 7 oktober over die vraag. Hun motto: Future Proof Nursing: Nurses as Key Drivers of Change.

Covid-19 was de grootste uitdaging voor verpleegkundigen. Nu dreigt de Russische oorlog tegen Oekraïne miljoenen in Europa tot armoede te veroordelen. De gevolgen van de klimaatverandering worden steeds duidelijker. Tegelijkertijd heeft covid-19 nog steeds een enorme impact op de mentale en fysieke gezondheid van verpleegkundigen. Hun herstel is absoluut noodzakelijk, en niet alleen voor hen persoonlijk. Een tekort aan verpleegkundigen leidt direct tot minder toegang tot zorg, zoals we tijdens de pandemie aan den lijve hebben ondervonden.

De tekorten aan verpleegkundigen zullen niet snel opgelost worden. Daarom is het cruciaal de wél beschikbare expertise zo doelmatig mogelijk in te zetten en te behouden. Dat betekent: ruimte voor de deskundigheid van verpleegkundigen, optimaal gebruikmaken van onderzoeksresultaten, goede taakverdeling binnen verpleegkundige teams, meer aandacht voor preventie, en het proactief inzetten van ICT. En, misschien wel het belangrijkste: de patiënt en zijn sociale netwerk daadwerkelijk als actieve partner gaan beschouwen.

Voor al deze onderwerpen heeft ENC22 toonaangevende onderzoekers van binnen en buiten Europa uitgenodigd. Minister Kuipers van VWS zal de deelnemers bij de opening toespreken. Het is een hybride congres: het hoofdprogramma is volledig digitaal, maar op zeven locaties in het land volgen deelnemers een deel van het plenaire programma gezamenlijk. Vervolgens werken zij in workshops en andere vormen aan lokale oplossingen. In deze hubs werken hogescholen, universiteiten en zorginstellingen samen.

Het congres komt voor Nederland op een goed moment. Het Integraal Zorgakkoord is door beroepsorganisatie V&VN ondertekend. Het akkoord heeft goede uitgangspunten, zoals de erkenning van een verpleegkundig domein , meer armslag voor de zorgprofessionals en aandacht voor preventie, maar het ontbreekt nog aan de concrete uitwerking. ENC22 wil hiervoor in een slotverklaring op 7 oktober handvatten geven.


Persbericht: Stichting Europees Verpleegkundig Congres / Bureau Lambregts

Nieuwer Ouder