Door angst voor recessie zakt de olieprijs naar laagste punt sinds januari

Handelaren betaalden maandagochtend korte tijd minder dan 85 dollar (87,76 euro) voor een vat Noordzeeolie. Dat is de laagste prijs sinds januari. Onder meer de angst voor een recessie zorgt al geruime tijd voor een daling van de olieprijs.

Maandagochtend moest voor een vat Noordzeeolie 84,83 dollar worden betaald. Dat kwam overeen met een daling van 1,7 procent. Ter vergelijking: een maand geleden kostte een vat Noordzeeolie 99 dollar, in juni was dat zelfs meer dan 120 dollar. Sindsdien zijn de prijzen gestaag gedaald, waarbij bijvoorbeeld Amerikaanse olie ook daalde tot $ 77,45.

Centrale banken over de hele wereld hebben onlangs de rente verhoogd om de razende inflatie onder controle te houden. Dit zet de economie onder druk, wat leidt tot een daling van de vraag naar olie. Zo hebben de strenge corona-lockdowns in China ook een impact gehad op de olievraag.

Ook aan de pomp merken we dat de prijzen steeds verder dalen. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers bedraagt ​​de gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine nu 2.077 euro. Dat is sinds december niet meer gebeurd. In maart en juni kost bijvoorbeeld benzine zelfs rond de 2,50 euro.

De huidige "goedkopere" benzine is echter nog ver verwijderd van eerdere prijzen. Anderhalf jaar geleden was de gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine nooit meer dan 1,90 euro.

Nieuwer Ouder