Door andere inschrijvingsprocedure is er ongelijke behandeling asielzoekers

Asielzoekers die zich na 10 september in Ter Apel hebben aangemeld zijn vaak eerder aan de beurt dan asielzoekers die zich eerder vanuit het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel werden overgeplaatst naar crisisopvangcentra in andere delen van het land.

Volgens RTV Noord komt dit door de nieuwe registratieprocedure die sinds de opening van de nieuwe locatie in Zoutkamp op 10 september wordt gehanteerd. Daar krijgen asielzoekers een nummer en kunnen ze wachten tot het hun beurt is om zich in te schrijven. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid was dit nodig om het registratieproces efficiënter te maken.

Wanneer ze aan de beurt zijn om de vreemdelingenpolitie te spreken, keren ze terug naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze moeten gemiddeld vijf dagen wachten. Voorheen kon dit enkele weken duren.

Andere regeling

Tegelijkertijd leven nog steeds honderden niet-geregistreerde asielzoekers in opvangcentra verspreid over het land. Zij vallen onder een ander regeling en moeten met voor dezelfde procedure soms enkele weken op hun beurt wachten.

Besloten is dat deze asielzoekers zich in Budel kunnen inschrijven. Deze inhaalrace begon anderhalve maand geleden en volgens het schema zouden nu alle asielzoekers die op andere plaatsen wachten, geregistreerd moeten worden. Insiders melden aan de regionale omroep dat dit hoogstwaarschijnlijk niet gaat lukken.

Meld je opnieuw aan

Het COA weet niet hoeveel asielzoekers elders in het land uit crisisopvang zijn vertrokken om zich opnieuw te laten registreren in Ter Apel, in de hoop op een kortere wachttijd. “Het enige wat we zien is dat enkele asielzoekers ineens uit de crisisopvang zijn verdwenen. We weten niet of ze een tweede keer contact opnemen met Ter Apel omdat ze nog niet zijn aangemeld", zegt de woordvoerder.

Nieuwer Ouder