Dit betekenen de nieuwe maatregelen van het kabinet het voor ondernemers

Het kabinet heeft een pakket aangekondigd met veel nieuwe belastingmaatregelen. Ook voor ondernemers. Dit zijn veranderingen die vaak een directe impact hebben op zowel grote als kleine bedrijven. Softwarebedrijf en belastingexpert Nextens legt uit wat de grootste fiscale veranderingen zullen zijn.

Het op Prinsjesdag gepresenteerde belastingplan 2023 bevat veel plannen die ondernemers direct raken. De Kamer van Koophandel heeft alle wijzigingen op een speciale Prinsjesdag-pagina op een rij gezet.

De lijst met aangekondigde wijzigingen is beduidend langer dan vorig jaar, zegt een woordvoerder van Nextens, een aanbieder van belastingaangiftesoftware. "In 2021 hadden we te maken met een demissionair kabinet. Nu er een nieuw kabinet is, kunnen ze alleen echt gas gaan geven.”

Hij noemt het pakket aan maatregelen niet erg bedrijfsvriendelijk. "Het geld moet ergens vandaan komen, maar het is jammer dat het bedrijfsleven weer de pineut is."

Maar wat verandert er nu precies voor ondernemers? Nextens legt de meest opvallende veranderingen uit.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een bedrag dat ondernemers van hun winst kunnen aftrekken, zodat zij minder belasting betalen. Maar dat bedrag gaat flink omlaag, zegt de woordvoerder van Nextens. “De komende jaren wordt het bedrag flink verlaagd. Nu is de zelfstandigenaftrek 6.310 euro en in 2027 is dat 900 euro.”

Volgens Nextens zet het kabinet in op meer vaste contracten voor Nederlanders omdat het hen meer financiële zekerheid geeft. "Maar dat maakt het ondernemerschap minder aantrekkelijk."

BPM-vrijstelling voor bestelwagens

De ondernemersvrijstelling voor bestelauto's loopt af op 1 januari 2025. Voortaan moeten ondernemers bpm betalen voor hun bestelwagen.

“Het zal tegenvallen voor de bakker of slager die zijn producten rondbrengt in zijn bestelwagen. De toeslag kan oplopen tot 40 procent van de cataloguswaarde van de auto.”

De CO2-uitstoot van de bestelauto bepaalt straks de BPM-tarief. Nu bepaalt de netto catalogusprijs hoe hoog het BPM-tarief is.

Verhoging van de vennootschapsbelasting

Er verandert veel op het gebied van de vennootschapsbelasting, de belasting die een onderneming betaalt over haar winst. De vennootschapsbelasting moet onder meer door NV's en BV's worden betaald.

“Voor ons is dit de meest opvallende verandering, want dit heeft grote gevolgen voor veel bedrijven in Nederland. De lengte van de eerste tariefschijf wordt bijna gehalveerd van 395.000 euro naar 200.000 euro", aldus de woordvoerder van Nextens.

Hierdoor valt een kleiner deel van de winst van uw bedrijf onder het lage tarief. “Daarnaast gaat de vennootschapsbelasting omhoog over de eerste schijf. Dat was 15 procent en zal stijgen naar 19 procent. Uiteindelijk voegt deze wijziging zo’n 3 miljard euro toe aan de staatskas.”

Inkomstenbelasting

Directeuren-grootaandeelhouders die meer dan 5 procent van de aandelen in een onderneming houden, moeten rekening houden met een verhoging van de lastenverzwaring. Box 2 wordt vanaf 2024 opgedeeld in twee tarieven. Tot een inkomen van 67.000 euro geldt een basistarief van 24,5 procent. Een fors tarief van 31 procent voor inkomen daarboven. Dat is nu nog 26,9 procent voor alle inkomsten.

"Deze maatregel wordt ingevoerd om te voorkomen dat grootaandeelhouders winst gaan oppotten. Het kabinet wil hen stimuleren om hun geld uit te geven."

Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Vanaf 1 januari 2023 stopt de verdere opbouw komt de verdere vorming van de fiscale oudedagsreserve. "Dit is een pot die ondernemers mochten maken van de winst voor hun oude dag. Zij konden een deel van de winst reserveren zonder dat het geld daadwerkelijk opzij gezet hoefden te worden. Over het gereserveerde bedrag hoeft nog geen belasting te worden betaald. Het geld wordt gewoon uitbetaald als het bedrijf sluit."

Deze regeling wordt nu afgebouwd. “In de praktijk bleek dat deze regel vaak werd gebruikt om geld in het bedrijf te houden en uitstel van belasting te krijgen. Maar ik vind het jammer dat er een einde komt aan deze regeling. Het voordeel was dat je geen geld hoefde over te maken naar een pensioenfonds en dus kon investeren in je bedrijf."

Overdrachtsbelasting

Vanaf 1 januari 2023 wordt de overdrachtsbelasting verhoogd. Ondernemers die een bedrijfspand willen kopen of in vastgoed willen investeren, zullen hier veel problemen mee hebben. “De overdrachtsbelasting gaat omhoog van 8 naar 10,4 procent. Dat levert de overheid ruim een ​​miljard euro op”, zegt Barkman.

Werkkostenregeling

Het is niet allemaal kommer en kwel voor ondernemers. Het belastingvrije bedrag dat ondernemers aan extraatjes kunnen uitgaven voor het personeel wordt verruimd. 

Van een loontotaal (het bedrag dat werknemers samen verdienen) tot 400.000 euro kan nu 1,7 procent belastingvrij worden besteed aan extra's, straks wordt dat 1,92 procent. "Werkgevers hebben straks meer budget voor bijvoorbeeld kerstcadeaus en bedrijfsuitjes."

Energieplafond

Daarnaast wil het kabinet voor een deel van het MKB een tijdelijk prijsplafond voor energieprijzen invoeren. Het Ondernemersplein legt uit dat er mogelijk ook een speciale subsidieregeling is voor energiekosten voor bedrijven die veel energie gebruiken om hun diensten of producten te leveren, zoals bakkerijen, tuincentra en sauna's.

Hoe deze eruit zien en wanneer ze worden ingevoerd, is nog niet duidelijk, zegt de Nextens-woordvoerder. "Maar ik verwacht dat de verlichting voor bedrijven substantieel zal zijn."

Nieuwer Ouder