De reserves zijn op na Corona. Energiecrisis brengt de horeca in de problemen.


Uit onderzoek blijkt dat vier op de tien horecaondernemers geen reserves meer hebben. Vooral jonge horecabedrijven hebben het zwaar. Er zijn veel jonge bedrijven die het opgeven, zegt Ruud Bakker van de afdeling Eindhoven van Koninklijke Horeca Nederland. Na dik twee jaar Corona-crisis komen nu stijgende energieprijzen en stijgende kosten door inflatie om de hoek kijken. 

Ruud laat ons een kijkje nemen in zijn huishoudboekje: de kosten zijn voor hem flink gestegen. “Olie en mayonaise zijn bijvoorbeeld 130 procent duurder geworden, boter is met 60 procent gestegen en ik betaalde vroeger zo'n 2.600 euro per maand voor gas en licht, nu is dat 3.600 euro. Dat is ruim 12.000 euro meer per jaar. Ik betaal ook tien procent meer personeelskosten”, berekent hij.

Eric van den Broele van onderzoeksbureau Graydon Creditsafe herkent de grote problemen in de horeca. Hij heeft onderzoek gedaan naar de financiële situatie van horecabedrijven in België, die volgens Van den Broele vergelijkbaar is met de situatie in Nederland.

Tijdens de Coronacrisis hebben ondernemers hun reserves aangeboord.

“Veel horecaondernemers hebben tijdens Corona hun reserves aangeboord. Nu de energieprijzen stijgen en andere kosten ook stijgen, loopt het voor veertig procent van de horecaondernemers uit de hand. Een groot deel van hen stopt, een ander deel houdt het bedrijf open maar zal minder dagen open zijn, voorspelt Van den Broele.

Bakker denkt dat we straks veel meer gaan betalen voor een kopje koffie op het terras of een biertje in de kroeg. "Alle prijsstijgingen moeten worden opgevangen, daarom stijgen de prijzen in de horeca helaas." Op de vraag wat de meerkosten voor de bierprijs zullen zijn, reageert hij somber. "Ik denk dat het gaat oplopen tot 3,50 per glas. Vier jaar geleden dachten we dat 2,50 veel was, maar dat gaan we binnenkort overtreffen."

Van den Broele verwacht ook dat ondernemers niet alleen de prijzen zullen verhogen, maar ook het meest winstgevende moment zullen zoeken om hun bedrijf open te houden om kosten te besparen. Bakker beaamt dat: “Er zijn al bedrijven die vanwege de hoge kosten maar vijf van de zeven dagen open zijn”, zegt hij. "Gelukkig hebben we een mooie zomer gehad, maar het najaar baart ons grote zorgen."

"Mensen geven meer geld uit aan energie en boodschappen en zullen minder uit gaan eten."

Want nu komt er door de inflatie minder geld bij de horeca, zegt Eric van den Broele. “Mensen geven meer geld uit aan energie en boodschappen, waardoor ze minder vaak uit zullen gaan eten. Vorige week zat ik zelf in een restaurant en bestelde toen maar één hoofdgerecht omdat de prijzen op de menukaart sterk waren gestegen.”

Bakker hoopt dat de overheid met een plan komt om zowel ondernemers als consumenten te helpen. Hij doet zelf ondertussen wat hij kan. "We zijn met de verhuurder in overleg voor zonnepanelen en een warmtepomp om alles wat betaalbaarder te maken", zegt Bakker. "En als klanten op het terras vragen of de gaskachel aan mag, vragen wij of dat echt nodig is."

Nieuwer Ouder