Cultuursector wil niet betalen voor de hoge energierekening



De hoge energiekosten raken ook de culturele sector hard, terwijl de instellingen door de lockdowns al door hun reserves heen zijn. "Een deel van de musea heeft momenteel een vast energiecontract, maar maakt zich grote zorgen over het aflopen daarvan", zegt directeur van de Museumvereniging Vera Carasso. "Voor een pand als dat van het Rijksmuseum gaat het, hoewel het al flink verduurzaamd is, om miljoenen extra per jaar aan energiekosten."

Musea kunnen niet zonder duur klimaatsysteem

"Musea hebben dure klimaatsystemen om de temperatuur te reguleren. Ze kunnen niet zonder, want vocht is slecht voor de museumstukken. Voor oude monumenten en kastelen, die geen klimaatsysteem hebben, is de verwarming nodig om een vochtige omgeving tegen te gaan." Maar juist bij die oude, grote en niet goed geïsoleerde panden, waar musea en theaters vaak in zijn gevestigd, is de energierekening al gauw torenhoog. Door de stijgende energieprijzen wordt dit mogelijk onbetaalbaar. 

Mirjam Radstake is directeur van Theater Hanzehof & Buitensociëteit in Zutphen. "De verwachting voor komend jaar is dat we zeven keer duurder uit zijn. Zelfs als we iedere voorstelling uitverkopen, is deze kostenstijging onmogelijk op te vangen", stelt ze donderdag in een persbericht.

Een collectief van culturele instellingen deelde woensdag een brandbrief. De instellingen roepen het kabinet en andere overheden op "alle denkbare maatregelen" te nemen om ze financieel te helpen. Meer geld kan de instellingen rechtstreeks helpen, maar ook indirect. Zo kan meer budget voor een groter programma-aanbod tot extra bezoekers leiden.


Nieuwer Ouder