Top 10 Grootste Woestijnen op aarde

 





Bij een woestijn zullen de meeste mensen denken aan een grote droge zandvlakte, zoals bijvoorbeeld de Sahara. Dat is alleen niet altijd het geval. Een woestijn wordt gedefinieerd als een gebied met minder dan 200 mm neerslag per jaar, waardoor er relatief weinig fauna aanwezig is. De Zandwoestijn is slechts één van de vijf soorten woestijnen, verder zijn er ook nog: rotswoestijn, grindwoestijnen, zoutwoestijnen en ijswoestijnen. Vandaag gaan we kijken naar de top 10 grootste woestijnen in de wereld. Ben jij ooit al in een grote woestijn geweest? Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit filmpje. We zijn ook heel benieuwd welke top 10 jij de volgende keer graag zou willen zien.

 

10. Great Basin woestijn

Met een oppervlakte van 492.000 vierkante kilometer is de ‘Great Basin’ Woestijn de grootste woestijn in de Verenigde Staten.  Typerend voor deze woestijn, in vergelijking met de omliggende woestijnen is dat hij geen creosoot-struiken bevat. De woestijn staat ook wel bekend als een zogenaamde ‘scrub desert’, waar weinig of zelfs geen regen valt.

 

9. Syro-Arabische woestijn

Afgekort wordt naar deze woestijn ook verwezen als de ‘Syrische woestijn’. Het is een combinatie van steppe en woestijn op het Noord-Arabische schiereiland. De woestijn is bijna 520.000 vierkante kilometer groot, waarvan meer dan 500.000 vierkante kilometer over Syrisch grondgebied lopen. Het stenige en vlakke gebied is in wezen een onderdeel van de Al-Hamad, die onderdeel zijn van Turkije, Syrië, Irak, Jordanië en Saoedi Arabië

 

8. Grote Victoria woestijn

Met een oppervlakte van 647.000 vierkante kilometer is de Grote Victoria Woestijn de grootste woestijn van Australië. De woestijn dankt zijn naam aan de Britse ontdekkingsreiziger Ernest Giles. In 1875 was hij de eerste Europeaan ooit die de vlakte doorkruiste. Hij noemde zijn ontdekking naar de toenmalige Britse koningin Victoria.

 

7. Patagonische woestijn

Patagonische Woestijn is de grootste woestijn van Argentinië. De woestijn heeft een oppervlakte van 673.000 vierkante kilometer, grotendeels door Argentinië, maar deels ook door Chili. In het westen wordt de enorme vlakte begrensd door het Andes gebergte en ten oosten door de Atlantische Oceaan. Sinds de komst van migranten in de 19de eeuw wordt de woestijn relatief druk bewoond. Het land wordt er nu voornamelijk gebruikt voor het houden van vee, schapen en paarden.


6. Kalahari woestijn

De Kalahari Woestijn is een grote, halfdroge, zanderige savanne. De woestijn heeft een oppervlakte van 900.000 vierkante kilometer en loopt door Namibië, Botswana en Zuid-Afrika. De Kalahari is eigenlijk een halfwoestijn. Uitgestrekte gebieden grasland lopen er doorheen. De Kalahari kent hierdoor een uitgebreidere fauna en flora. Zo biedt de woestijn onderdak aan een veelheid van vogels en dieren. Vandaag graast nabij de rivierbedden van de Kalahari voornamelijk vee van boeren. 

 

5. Gobi woestijn

De Gobi is een Aziatische woestijnregio van 1.300.000 vierkante kilometer groot. De woestijn bedekt delen van Noordwest-China en Zuid-Mongolië. Historisch gezien is de Gobi een onderdeel van het grote Mongoolse Keizerrijk. De woestijn staat ook bekend door de Zijderoute die er doorheen loopt.

 

4. Grote Arabische woestijn

De Arabische woestijn bevindt zich in het midden oosten. Deze 2.330.000 vierkante kilometer woestenij strekt zich uit tussen Jemen en de Perzische Golf en van Oman tot Jordanië en Irak. De woestijn beslaat zo het gros van het Arabische schiereiland. In het centrum van de Arabische Woestijn ligt de Rub’al-Khali. Dat is de grootste ononderbroken zandvlakte ter wereld. Hier leeft een grote variëteit aan woestijndieren zoals gazellen, antilopen, zandkatten en hagedissen. Zij slagen erin te overleven onder de extreem droge woestijnomstandigheden. De woestijn heeft gronden vol rode duinen en dodelijke drijfzanden. In de woestijn zijn er enorme temperatuurschommelingen tussen dagelijkse hitte en nachtelijk vrieskou.

 

3. Sahara

Weinig woestijnen zijn bekender dan de Sahara. De naam komt dan ook van het Arabisch meervoud voor ‘woestijn’ en betekent zoveel als ‘De Grote Woestijn’. Ook is de Sahara daadwerkelijke de heetste woestijn ter wereld. Met een oppervlakte van 9.400.000 vierkante kilometer omvat het daarenboven het grootste deel van Noord-Afrika en is hij bijna zo groot als China of de Verenigde Staten. Het enorme gebied strekt zich uit van de Rode Zee tot aan de Atlantische Oceaan en loopt door twaalf verschillende landen. Ten zuiden wordt de woestijn begrensd door de Sahel.


2. Noordpool (Arctic)

De Arctic of Noordpool is het gebied ten noorden van de noordpoolcirkel (66° 33′ noorderbreedte). Als dusdanig is het ook het meest noordelijke punt van onze planeet. De Arctic bestaat uit de Arctische Oceaan en delen van Canada, Rusland, de Verenigde Staten (Alaska), Denemarken (Groenland), Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. De Arctische Woestijn bestaat uit een enorme ijsvlakte (een bevroren oceaan) omgeven door de permafrost, waar het eenvoudigweg te koud is voor enige plantengroei. De noordpool heeft een oppervlakte van 13.726.937 vierkante kilometer.

 

1.       Zuidpool (Antarctica)

Geen enkele aardse woestijn is groter dan de ijsoppervlakte van 13.829.430 vierkante kilometer die Antarctica wordt genoemd en tegelijk ook de Zuidpool van onze planeet bevat. De vlakte ligt ten zuiden van de zuidpoolcirkel en wordt omringd door de Antarctische Oceaan. Behalve aan de meest noordelijke uiteinden is het gebied haast volledig met kilometer dik ijs bezet. Andere vegetatie is er beperkt tot toendra en enkel organismen die zich wisten aan te passen aan de extreme koude weten er te overleven: algen, bacteriën, schimmels en bepaalde dieren zoals walvissen, de pinguïn en de zeehond. Op Antarctica wonen alleen onderzoekers.


Nieuwer Ouder