SP pleit voor een gezonde landbouw,

 



De SP steunt deze stikstofplannen van het kabinet niet. De plannen zijn oneerlijk en niet effectief. De uitstoot van stikstof moet omlaag, maar dit kabinet geeft boeren geen perspectief en kijkt hiermee weg van een systeem dat ze zelf hebben gecreëerd.

De boeren zijn door het systeem van VVD en CDA politiek jarenlang gedwongen om steeds grootschaliger te produceren. Om meerdere redenen (volksgezondheid, dierenwelzijn, milieu) is het totaal onwenselijk en bizar dat wij in ons kleine land ruim 1,7 miljoen (!) dieren per dag slachten. Dat moet echt anders. De SP pleit dan ook al sinds onze oprichting voor een gezonde landbouw, met oog voor mens, dier en milieu. We moeten af van de megastallen en de bio-industrie.

De boeren zitten echter klem tussen politiek, banken en wereldmarkt, omdat VVD en CDA -jarenlang verantwoordelijk voor dit beleid en het ontstaan van dit probleem- te lang hebben weggekeken en de markt zijn gang hebben laten gaan. Het was de Rabobank, de boerenleenbank, die boerenbedrijven aanspoorde om meer te gaan produceren, en dus meer te gaan lenen, waaraan de bank zelf veel geld verdiende. Het geld uit het 'stikstoffonds' zal, in de foute plannen van het kabinet, straks voor een behoorlijk deel opnieuw worden uitgekeerd aan de Rabobank in plaats van terecht komen op het platteland.

Wij willen niet minder boeren, maar juist meer boeren. Boeren die een eerlijke prijs krijgen voor hun product en die, met oog voor dier en milieu, op een veel gezondere manier kunnen boeren. De uitstoot van stikstof moet omlaag en dat kan op deze manier.

Tegelijkertijd holt dit Randstad-kabinet het platteland steeds verder uit. En dat voelen mensen. Vorige week nog werd in de Tweede Kamer een voorstel weggestemd om te voorkomen dat maar liefst 30% van de buslijnen in de regio verdwijnt! Er is nauwelijks wat over te doen. Wij willen daarom dat er juist extra geïnvesteerd wordt in ons platteland. Al die miljarden uit het 'stikstoffonds' moeten dus ook daar terecht komen en niet bij de Rabobank.


Persbericht: SP

Nieuwer Ouder