Zware verliezen Oekraïne in Severodonetsk en Kharkiv

 


De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dinsdagavond gezegd dat de Oekraïense troepen in de strijd tegen het Russische invasieleger in het oosten van het land pijnlijke verliezen lijden. Dat gebeurt zowel in de stad Severodonetsk als in de regio Kharkiv.
 
Tot dusver is uit het buitenland maar 10 procent van het militaire materieel geleverd dat Oekraïne nodig heeft om zich te kunnen verdedigen. De Russen beschikken over veel meer manschappen en wapentuig. De Oekraïense artillerie verschiet volgens haar dagelijks vijfduizend tot zesduizend granaten, Rusland ongeveer tien keer zoveel.

"Het maakt niet uit hoezeer Oekraïne zich inspant en hoe professioneel ons leger is. Zonder hulp van partners is deze oorlog niet te winnen". De woordvoerder van Oekraïne riep de landen die Oekraïne goedgezind zijn op een duidelijk tijdschema op te stellen voor de te leveren steun.
De NAVO-landen hielden dinsdag in Den Haag overleg over de situatie in Oekraïne. Na afloop verklaarden de landen dat ze de wapenleveringen gaan intensiveren.
 


Nieuwer Ouder