Vijftig extra tenten voor opvang asielzoekers

 



Het Rode Kruis heeft dinsdagavond vijftig extra vierpersoonstenten opgezet voor tweehonderd asielzoekers bij het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) in Ter Apel. Maandagavond plaatste de hulpverleningsorganisatie al tien van deze tenten voor veertig personen op het terrein van het aanmeldcentrum in Groningen. Dat brengt het totaal aantal mensen dat nu in een tent kan verblijven op 240.

Het Rode Kruis wil benadrukken dat deze tenten geen goed langdurig onderkomen zijn. Volgens de noodhulporganisatie voldoen ze niet aan de humanitaire normen.

Volgens het Rode Kruis moet er nu "heel snel" een oplossing komen. "Een tent, een sportschool waar je met je gezin moet slapen zonder privacy. Slapen in een stoel of op de grond. Zo verwelkomen we mensen in Nederland die op de vlucht zijn en misschien de slechtste ervaringen hebben gehad", concludeert Marieke van Schaik, directeur van de Nederlandse tak van de hulpverleningsorganisatie. "Dit moeten we niet willen."

Het Rode Kruis zegt de tenten aan te bieden als "pure noodoplossing". De hulpverleningsorganisatie voegt hieraan toe dat ze dit nog lang niet zal doen. 'Er kunnen nu zeker 240 mensen tijdelijk gebruik maken van een campingbedje'


Nog ruim honderd tenten extra beschikbaar

Het Rode Kruis heeft nog tussen de honderd en tweehonderd extra tenten beschikbaar, zegt de Rode Kruis-woordvoerder. De tenten zijn niet specifiek voor asielzoekers, maar voor gebruikers in het algemeen. Dit zijn alle vier persoons tenten.

Het opvangcentrum in Ter Apel heeft te maken met een grote toestroom waar geen ruimte voor is. In de nacht van zondag op maandag slapen iets meer dan honderd mensen op een stoel in het registratiecentrum.

De grote noodopvang is "een crisis die de overheid zichzelf kan en zal doorstaan", schrijven de Raad van Bestuur (ROB) en de Adviescommissie Vreemdelingenzaken (ACVZ) dinsdag in een advies aan het kabinet. Gemeenten kunnen verplicht worden asielzoekers op te vangen. er moet geld beschikbaar komen.

Nieuwer Ouder