Verenigd Koninkrijk heeft hoogste inflatie van G7-landen

 





Verenigd Koninkrijk heeft hoogste inflatie van G7-landen

Stijgende voedselprijzen duwden de Britse consumentenprijsinflatie vorige maand naar het hoogste punt in 40 jaar van 9,1%, het hoogste percentage van de Groep van Zeven landen en onderstreepte de ernst van de kosten van levensonderhoud.

Een stijging van 9% in april, kwam overeen met de consensus van een Reuters-enquête onder economen. Historische gegevens van het Office for National Statistics tonen aan dat de inflatie in mei de hoogste was sinds maart 1982 - en er zal waarschijnlijk nog erger komen.

De pond sterling, een van de slechtst presterende valuta's ten opzichte van de Amerikaanse dollar dit jaar, daalde tot onder $1,22, een daling van 0,6% op de dag.

Sommige investeerders zijn van mening dat Groot-Brittannië het risico loopt op zowel aanhoudend hoge inflatie als recessie, als gevolg van de hoge geïmporteerde energierekening en aanhoudende Brexit-problemen die de handelsbetrekkingen met de Europese Unie verder zouden kunnen schaden.

"Nu de economische vooruitzichten zo onduidelijk zijn, weet niemand hoe hoog de inflatie zou kunnen worden en hoe lang deze zal aanhouden - wat de fiscale en monetaire beleidsbeslissingen bijzonder moeilijk maakt", zegt Jack Leslie, senior econoom bij de denktank Resolution Foundation.

Eerder op woensdag zei de Resolution Foundation dat de kosten van levensonderhoud voor huishoudens waren verergerd door de Brexit, die van Groot-Brittannië een meer gesloten economie had gemaakt, met schadelijke gevolgen op de lange termijn voor productiviteit en lonen.

De totale inflatie in Groot-Brittannië was in mei hoger dan in de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Italië. Hoewel Japan en Canada de consumentenprijsgegevens voor mei nog niet hebben gerapporteerd, zullen geen van beide in de buurt komen.

De Bank of England zei vorige week dat de inflatie de komende maanden waarschijnlijk boven de 9% zal blijven, alvorens in oktober een piek te bereiken van iets boven de 11%, wanneer de gereguleerde energierekeningen van huishoudens weer zullen stijgen.

De Britse regering deed er alles aan om de prijsstijgingen tegen te gaan, zei minister van Financiën Rishi Sunak na de gegevens.

De prijzen voor voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken stegen in mei met 8,7% op jaarbasis – de grootste sprong sinds maart 2009 en deze categorie maakte vorige maand de grootste aanjager van de jaarlijkse inflatie.

De totale consumentenprijzen stegen in mei met 0,7% op maandbasis, aldus de ONS, iets meer dan de consensus van 0,6%.British factory-gate prices — a key determinant of prices later paid by consumers in shops — were 22.1% higher in May than a year earlier, the biggest increase since these records began in 1985, the ONS said.

 



Nieuwer Ouder